Parajos süllőtekercs

Parajos süllőtekercs

Hozzávalók:
4, egyenként 15 dkg-os bőr nélküli süllőfilé, 50 dkg fagyasztott parajpüré (levétől alaposan kinyomkodva 15 dkg), 2 zsemle, tej a zsemle áztatásához, 2 tojás, só, őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma
a főzéshez:
4 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál zselatinpor
a mártáshoz:
1 dl száraz fehérbor, só, 1 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő vagy 1 evőkanál finomliszt, őrölt fehér bors

1. A filék vastagabbik felét lapjában bevágjuk, kihajtjuk, majd úgy klopfoljuk ki, hogy egyformán vastag, téglalap alakú szeletek legyenek belőlük. Egy tál fölé szűrőt helyezünk, amit konyharuhával kibélelünk. A szobahőmérsékleten fölengedett parajpürét belerakjuk, a konyharuhát felül összefogjuk, és a parajt jól kinyomkodjuk. A zsemléket hideg tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
2. A spenótpürét a zsemlével és a tojásokkal összedolgozzuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük.
3. Kiterítünk az asztalra négy kisebb celofánlapot, fehérborral meglocsoljuk, a zselatinporral behintjük. A halfiléket ráfektetjük. Enyhén megsózzuk, a parajkrémet rákenjük, a celofán segítéségével föltekerjük, és szsan a celofánba csomagoljuk, Spárgával megkötözzük.
4. A négy kis haltekercset egy akkora lábasba rakjuk, amelyikben éppen hogy elférnek. 2 deci vizet és a bort ráöntjük, akkor jó, ha a tekercseket ellepi, ezért is kell kis lábasban odatenni. Enyhén megsózzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, így főzzük 10 percig, közben a tekercseket 1-2 alkalommal megfordítjuk. Ha kész, a tekercseket a lábasból kiemeljük.  A tejfölt a tejszínnel és a keményítővel (liszttel) simára keverjük, a hal boros párolólevéhez öntjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.
5. A süllőtekercseket, miután a celofánt lebontottuk róluk, fölszeleteljük, tányérra rakjuk a boros márással körbelocsoljuk. Gőzben párolt zöldségek illenek köretnek hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (köret nélkül): 419 kcal ● fehérje: 38,9 gramm ● zsír: 14,7 gramm ● szénhidrát: 32,7 gramm ● rost: 0,4 gramm ● koleszterin: 359 milligramm