Áfonyamázas libacomb hárompürével


Hozzávalók:
4 kisebb libacomb (egyenként kb. 40 dkg), só, őrölt fekete bors
a pároltkáposzta-püréhez:
50 dkg lila káposzta (fehér is lehet), fél fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál kristálycukor, fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt köménymag, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál balzsamecet
a mézes, boros birsalmapüréhez:
2 kisebb birsalma, 3 dl víz, fahéj, szegfűszeg, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál méz
a zelleres krumplipüréhez:
50 dkg burgonya, 1 kisebb cikk (15 dkg) zeller, só, 1 dl főzőtejszín, 2-3 dkg vaj
az áfonyás mázhoz:
15 dkg áfonyadzsem, 1 dl zamatos vörösbor, pár csepp citromlé, 2-3 dkg vaj

1. A libacombokat megsózzuk, megborsozzuk, majd akkora peremes tepsibe rakjuk, amekkorába éppen csak belefér. 1 pohárnyi (2 deci) vizet aláöntünk, alufóliával letakarjuk, azután sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 1 óra 50 perc alatt megsütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, levével locsolgatjuk, a fóliát pedig félidőben leemeljük róla. Ha szép lassan sül, akkor jó puha lesz. Közben megfőzzük a köreteket.
2. A káposztapüréhez a kitorzsázott káposztát vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. A lehéjazott hagymát vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. Az olajat egy lábasba öntjük, és a cukrot 2-3 perc alatt világosbarnára pirítjuk rajta. Először a hagymát, majd a káposztát keverjük bele. Néhány percnyi pirítás után megsózzuk, a köménnyel meg a borssal fűszerezzük, 2 deci vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, ha kell elfövő levét pótoljuk. Amikor kész, merülőmixerrel pürévé keverjük vagy turmixoljuk, ha túl sűrű lenne, adunk még hozzá egy kevés vizet. Amikor kész, a balzsamecettel ízesítjük. Ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük.
3.  A birsalmát alaposan dörzsölgetve megmossuk, majd meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk és magházát kimetsszük. A cikkeket fölszeleteljük, egy lábasba szórjuk, a vizet ráöntjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük, a borral ízesítjük, fölforraljuk. Ezután lefödjük, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A fahéjat és a szegfűszeget kihorgásszuk belőle, majd egy kevés főzőlevet lemerünk róla, a gyümölcsöt a többiben pürésítjük, és ha sűrű lenne, fokozatosan higítjuk a kimert főzőlével, így lehet a legjobban belőni a sűrűségét. Ha kész, a mézzel édesítjük.
4. A zelleres krumplipüréhez a zöldségeket megtisztítjuk, kisebb kockákra vagy szeletekre vágjuk. Egy lábasba szórjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Enyhén megsózzuk, kis lángon puhára főzzük, majd a főzőlevét leszűrjük, de nem öntjük ki. A tejszínt a zelleres krumplihoz adjuk, és merülőmixerrel jó krémesre keverjük. Közben a főzőlevéből annyit öntünk hozzá, hogy kellemesen krémes állaga legyen.Végül beledobjuk a vajat, és tálalásig lefedve melegen tartjuk.
5. Ha kész a liba, levét egy kisebb lábasba öntjük. 10 percig ülepedni hagyjuk, majd tetejéről a zsírt lekanalazzuk. Visszamaradó ízes levét az áfonyalekvárral és a borral ízesítve fölforraljuk. Néhány csepp citromlével ízesítjük, ha túl hígnak éreznénk, nagy lángon forraljuk pár percig, így biztosan kellően besűrűsödik. Végül az egészet finom szűrőn átszűrjük, a vajat belerakjuk, hogy szép selymes legyen.
6. Következhet a tálalás. Ami időközben kihűlt – főként a pürék -, megforrósítjuk. Előveszünk egy nagyobb pogácsaszaggatót (fánkszaggatót), és egy tányér egyik oldalának a közepére tesszük. Zelleres burgonyapürét kanalazunk bele, a formát leemeljük. Ugyanígy, a forma segítségével halmozzuk a másik kétféle pürét a krumplipüré két oldalára. A tányér szabadon maradt felére fektetjük a libacombokat, és kanállal szépen áthúzzuk az áfonyás mázzal. Ugyanígy tálaljuk meg a másik 3 adagot is.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 1211 kcal ● fehérje: 63,7 gramm ● zsír: 69,9 gramm ● szénhidrát: 81,5 gramm ● rost: 10,4 gramm ● koleszterin: 314 milligramm