Szendvics bazsalikomos paradicsommal, tükörtojással

Szendvics bazsalikomos paradicsommal, tükörtojással

Hozzávalók:
8 szelet kenyér, 8 tojás, 2 evőkanál olaj, őrölt fekete bors
a bazsalikomos paradicsommártáshoz:
8 kisebb húsos paradicsom, 2 kisebb gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj (lehetőleg olíva), só, őrölt fekete bors, 2-3 szál friss bazsalikomlevél

1.  Először a a bazsalikomos paradicsommártást főzzük meg. Ehhez a paradicsomokat, miután zöld szárukat kimetszettük, néhány pillanatra forrásban lévő vízbe rakjuk, majd onnan kivéve meghámozzuk és 1 centis kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk.
2. Egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, a fokhagymát pár másodperc alatt megfuttatjuk rajta. A paradicsomot rádobjuk, keverve-rázogatva 5-6 percig főzzük. Akkor jó, ha a leve elfő, a paradicsom besűrűsödik. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük.
3. A tojásokból egy serpenyőben, közepes lángon, az olajon tükörtojást sütünk – valószínüleg két részletben férnek csak el a serpenyőben, így ami kész, arra egy málytányért borítunk, így tartjuk melegen.
4. A kenyérszeleteket megpirítjuk. A megforrósított paradicsommártást vastagon rákenjük, majd mindegyikre egy tükörtojást csúsztatunk és azonnal, melegen tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (2 szendvics): 610 kcal • fehérje: 25,0 gramm • zsír: 23,6 gramm • szénhidrát: 74,1 gramm • rost: 9,2 gramm • koleszterin: 360 milligramm