Bácskai rizseshús

Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka (kicsontozott csülök vagy comb is lehet), 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, kb. 1 kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 25 dkg fényezetlen „A” rizs
a lecsóhoz: 6-8 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2-3 tévépaprika és kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, fél kiskanál só, fél kiskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

1. A sertéslapockát 1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és egy lábasban az olajon 3-4 perc alatt megfuttatjuk. A húst beleszórjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. (Készülhet úgy is, hogy a hagymát a hússal együtt rakjuk az olajra, és egyszerre pirítjuk meg. Többek tapasztalata, hogy ebben az esetben az érzékenyebb gyomrúaknak sem fájdul majd meg a hasa a pörkölttől, nem úgy, mint amikor a hagymát előre megpirítjuk.) Azonnal egy kevés (0,5 deci) vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen, majd megsózzuk.
2. A köménnyel, az összezúzott fokhagymával meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Elfövő levét folyamatosan pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy rövid lében párolódjon-pörkölődjön, véletlenül se legyen olyan íze, mint a főtt húsnak.
3. Amíg készül, a rizst átválogatjuk, és szűrőben megmossuk, lecsöpögtetjük. A puha húshoz keverjük, kb. 4,5 deci forrásban lévő vízzel fölöntjük, 1-1 mokkáskanál sót meg őrölt fekete borsot beleszórunk, és ha a víz újra forr, kis lángra állítjuk. Lefödve 10-15 percig pároljuk, ezalatt a rizs a víz nagy részét beissza, majd a tűzről levesszük. Az edény fedelét tiszta konyharuhába burkoljuk, újra a rizseshúsra tesszük, amit így pihentetünk 15 percen át. Akkor jó, ha semennyi gőz nem illan el a lábasból, s a rizs ebben a gőzben tovább puhul, a maradék vizet is beissza. Erre a 15 percre közepesen forró sütőbe is lehet tenni.
4. A lecsóhoz a szalonnát félcentis kockákra, a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát és a szárától megfosztott paradicsomot 1 centis kockákra vágjuk. A szalonnát egy nagy serpenyőben, a megforrósított olajon fél perc alatt félig üvegesre sütjük. A hagymát rászórjuk, kevergetve 1,5-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A paprikát rárakjuk, rázogatva, továbbra is nagy lángon 1,5-2 percig pirítjuk. Ekkor enyhén megsózzuk, megpaprikázzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal tüzesítjük, és rádobjuk a paradicsomot is. Még 1,5-2 percig pirítjuk, de fontos, hogy az összes zöldség ress, azaz kissé roppanós maradjon.
5. A kész rizseshúshoz keverjük, s már tálalhatjuk is.

Megjegyzés
– Az étel eredeti készítési módja eltér a fentiektől: szalonnás alapon (olykor a szalonna is kimarad belőle) indítjuk a pörköltet, amibe ha kész, a nyers rizzsel együtt keverjük bele a fölkockázott paprikát és paradicsomot (szokás a paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra vágva is beletenni), majd így főzzük készre az ételt. Ebben az esetben azonban a paprika is, a paradicsom is szinte szétfő, nem marad olyan élvezetes az íze, mint amikor a végén keverjük a kész ételbe. Ráadásul ezektől sűrűbb lesz a készülő étel leve is, amiben a rizs nehezebben puhul meg, könnyebb elrontani.

Jó tanács
– Tulajdonképpen könnyű elkészíteni, de ahhoz, hogy a rizs megpuhuljon, és mégse maradjon ragacsos, nem árt egy kis gyakorlat. Éppen ezért legegyszerűbb úgy készíteni, hogy külön megfőzzük a rizst, a pörköltet és a ress lecsót is, végül mindet összekeverjük, utánaízesítjük. Így szinte végképp elronthatatlan.
– Amikor a rizst 4,5 deci vízzel fölöntjük, úgy kalkulálunk, hogy a húson kb. 1 deci szaft (0,5 dl víz) van. Ha ez több lenne, akkor a víz mennyiségét csökkentsük, ha kevesebb, akkor növeljük, mert a rizs főzéséhez általában – a fajtájától függően – 5 deci víz kell.
– Célszerű egyszerre több pörköltet főzni, mert lefagyaszható (rizzsel már nem igazán tanácsos mélyhűteni).
– Az étel íze még karakteresebb, ha a ress lecsóba 1 kiskanál sűrített paradicsompürét és egy kevés morzsolt majoránnát is keverünk.
– Pulykafelsőcombból vagy borjúból főzött pörkölttel is készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 907 kcal • fehérje: 33,7 gramm • zsír: 60,6 gramm • szénhidrát: 56,7 gramm • rost: 5,9 gramm • koleszterin: 118 milligramm