Bácskai rizseshús

Hozzávalók:
1,1 kg sertéslapocka (kicsontozott csülök, comb vagy dagadó is lehet), 35 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 15 dkg császárszalonna, 50-90 dkg lecsópaprika és paradicsom vegyesen, 3-4 fakanálnyi sertészsír,1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika, kb. 1,5 evőkanál só, picit kevesebb mint 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál őrölt kömény, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 40 dkg „A” rizs

1. A sertéslapockát 1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és finomra, a fokhagymát durvára aprítjuk. A szalonnát 1 centis kockákra vágjuk. A lecsópaprikát kicsumázzuk, a paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk. A paprikából és a paradicsomból 1-2 darabot kiveszünk, apróra vágjuk, ez a pörköltbe kerül majd. A maradékot két részre osztjuk, felét kb. 3 centis, a többit 1,5 centis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát lábasba rakjuk, 1 fakanálnyi zsírt adunk hozzá, kevergetve a zsírját kisütjük. A húst és a hagymát hozzáadjuk, együtt pirítjuk kb. 8 percig. (Többek tapasztalata, hogy ebben az esetben az érzékenyebb gyomrúaknak sem fájdul majd meg a hasa a pörkölttől, nem úgy, mint amikor a hagymát előre megpirítjuk.) Akkor jó, ha a hús körös-körül kifehéredik, a hagyma pedig üvegesre sül. Az utolsó 1-2 percre beleszórjuk a fölaprított paprikát, a fokhagymát, valamint a bors és a kömény kétharmadát is.
3. A só kétharmadával és a pirospaprika felével megszórjuk, elkeverjük, kb. 2 deci vizet öntünk rá, a sűrített paradicsommal ízesítjük, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt a húst puhára pároljuk. Közben ha kell, egy kevés vizet öntünk még hozzá, de ügyeljünk arra, hogy sűrű legyen a szaftja, véletlenül se legyen olyan íze, mint a főtt húsnak.
3. A rizst átválogatjuk, szűrőben megmossuk, lecsöpögtetjük. Amikor a hús puha, a félretett pirospaprikával, köménnyel és borssal fűszerezzük. Elkeverjük, 8 deci vizet öntünk rá és fölforraljuk. A maradék sóval ízesítjük. A rizst nagy serpenyőben, 1 fakanálnyi zsíron kevergetve megforrósítjuk, és a húshoz adjuk. Belekeverjük a 3 centis kockákra vágott paprikát és paradicsomot is. Kis lángra állítjuk, lefödve 10-15 percig pároljuk, ezalatt a rizs a víz nagy részét beissza, majd a tűzről levesszük. Az edény fedelét tiszta konyharuhába burkoljuk, újra a rizseshúsra tesszük, amit így pihentetünk 15 percen át. Akkor jó, ha semennyi gőz nem illan el a lábasból, s a rizs ebben a gőzben tovább puhul, a maradék főzőlé nagyját is beissza.
4. Azt a serpenyőt, amiben a rizs pirult, kitörölgetjük és 1 fakanálnyi zsírt forrósítunk benne. Az 1,5 centis kockákra vágott paprikát és paradicsomot 3-4 perc alatt roppanósan puhára pirítjuk rajta, közben megborsozzuk.
5. A kész rizseshúst húsvillával fölkeverjük, a roppanós zöldséget hozzákeverjük, s már tálalhatjuk is.

Jó tanács
– Tulajdonképpen könnyű elkészíteni, de ahhoz, hogy a rizs megpuhuljon, és mégse maradjon ragacsos, nem árt egy kis gyakorlat. Éppen ezért legegyszerűbb úgy készíteni, hogy külön megfőzzük a rizst, a pörköltet és a ress lecsót is, végül mindet összekeverjük, utánaízesítjük. Így szinte végképp elronthatatlan.
– Célszerű egyszerre több pörköltet főzni, mert lefagyaszható (rizzsel már nem igazán tanácsos mélyhűteni).
– Pulykafelsőcombból vagy borjúból főzött pörkölttel is készíthetjük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Egy adag: 718 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.