Csokoládés eperhabos szeletek

Csokoládés eperhabos szeletek

Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 3 dl (kb. 30 dkg) kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4,5 dl (28-30 dkg) finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl (5 dkg) keserű kakaópor, csipetnyi só
az eperhabhoz:
50 dkg érett eper, 1 csomag (25 gramm) zselatinpor, 2 dl víz, 6 dl habtejszín, 8 evőkanál porcukor
a díszítéshez:
2 dl habtejszín, eper (lehet néhány levél citromfű, és készen kapható csokoládéöntet vagy csokoládéforgács is)

 
1. A tésztához a tojásokat egy tálba ütjük, a cukrot és a vaníliás cukrot rászórjuk, a puha (szobahőmérsékletű) vajat  rátesszük, és az egészet fehéredésig, sűrű masszává keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A lisztet a sütőporral, a kakaóporral és a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.
2. Egy nagytepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, s csak ezután állunk neki elkészíteni a rávaló eperhabot.
3. Ehhez az érett epret lecsumázzuk, majd pépesre turmixoljuk. A zselatint a vízben kevergetve addig melegítjük, míg föl nem oldódik. Egy kicsit hűlni hagyjuk.  A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé apránként hozzáadjuk a porcukrot is. Először az epervelőt, majd a már csak éppen langyos olvasztott zselatint forgatjuk bele.
4. A kakaós tésztalapot a tepsin megfordítjuk, tetejéről a sütőpapírt lehúzzuk, tetejéről a sütőpapírt lehúzzuk. A kakaós tésztalapot duplán hajtogatott alaufóliával szorosan körbekerítjük, hogy ne folyjon majd le róla az eperhab, mielőtt megdermedne. Az eperhabot egyenletesen rásimítjuk. Hideg helyen nagyjából 1 órán át pihentetjük, hogy az eperhab garantáltan „meghúzzon” rajta.
5. Ha elkészült, forró vízbe mártott késsel tetszőlegesen fölvágjuk. Mindegyiknek a tetejét előszőr tejszínhabbal, majd egy fél eperszemmel díszítjük, de tehetünk még rá citromfüvet és reszelt csokoládét vagy csokoládéöntetet is.
 
kb. 56 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 152 kcal • fehérje: 2,3 gramm • zsír: 9,5 gramm • szénhidrát: 13,9 gramm • rost: 0,9 gramm • koleszterin: 47 milligramm