Cannelloni (klasszikus változat)

Cannelloni

Hozzávalók:
1 doboz (250 gramm) töltetlen cannelloni tészta
a töltelékhez:
1 nagyobbacska vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy 3-4 evőkanál olaj, 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1,5 dl főzőtejszín, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál morzsolt origano, fél csokor petrezselyem, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5-6 dkg nyers füstölt sonka, 2 tojásfehérje
a mártáshoz:
10 dkg vaj, 4 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 5 dl főzőtejszín, 12 dkg reszelt edami sajt, só

1. Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd az olvasztott vajon megfonnyasztjuk. A darált húst hozzáadjuk, 4-5 percig kevergetve pirítjuk. Ezután a zsemlemorzsát keverjük bele, majd a tejszínnel fölöntjük.Egyetlen percig kevergetve főzzük, majd a tűzről lehúzva megsózzuk, megborsozzuk, az origanóval és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Amikor kihűlt, a reszelt sajttal, a nagyon apróra vágott sonkával és a simára kevert tojásfehérjével összedolgozzuk.
2. Ezt a finom tölteléket habzsákba kanalazzuk, majd a tészták üregébe töltjük, de az is jó megoldás, ha kiskanállal tömködjük bele. Félrerakjuk.
3. A mártáshoz a vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, hogy egy kicsit se piruljon meg. A tejet és a főzőtejszínt ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, közben a reszelt sajtot is beleszórjuk. Amikor a sajt elolvadt benne, a tűzről lehúzzuk és enyhén megsózzuk.
4. Egy akkora tepsi vagy tűzálló tál aljára, amekkorában majd éppen elfér egymás mellett a cannelloni, egy kevés tejszínes mártást locsolunk. Szétkenjük, majd a töltött tésztarudakat egymás mellé rátesszük.
5. A tejszínes, sajtos mártással leöntjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 1113 kcal • fehérje: 37,3 gramm • zsír: 84,5 gramm • szénhidrát: 49,9 gramm • rost: 3,2 gramm • koleszterin: 247 milligramm