Joghurt házilag

Joghurt házilag

Hozzávalók:
5 liter tartós tej (természetesen ez is lehet friss, főként házi tej, de fontos tudni, ha azzal készítjük, akkor a joghurt hamarabb romlik), 1 nagy doboz (450 gramm) Danone natúr joghurt (lehet jóféle házi fajta is)
 
1. A tejet erősen kézmelegre, egész pontosan 45 ºC-osra melegítjük. A tűzről levéve a joghurtot hozzákeverjük. Fedő rá, paplanba vagy meleg plédbe bugyoláljuk, és meleg szobában vagy konyhában 30 -48 órán át „aludni” hagyjuk.
2. Egy nagyobb fazék tetejére egy szűrőbetétet fektetünk, és egy tiszta gézvászonnal (pelenkával) vagy konhyaruhával kibéleljük úgy, hogy a szélei túl lógjanak a szűrőn. A megaludt tejet ezen átöntjük.
3. A gézvászon (konyharuha) széleit a joghurt fölött úgy csomózzuk össze, hogy egy fakanalat bújtatunk alá. A szűrőt kivesszük, a fakanalat pedig a fazékra fektetjük. Így a joghurt a saját súlyától lecsöpög, besűrűsödik. Ehhez hideg hely és fél nap szükséges.
4. Másnap tiszta, jól záródó üvegekbe töltjük. Kb. 2 liter a tejfölnél is keményebb, sűrűbb joghurt lesz belőle, ami hűtőszekrényben 7-10 napig eláll. 
5. Amikor úgy látjuk, hogy hamarosan elfogy, az utolsó adagból tejjel újra készítsünk egy adagot, így sose maradunk sűrű, egészséges joghurt nélkül.