Hozzávalók:
12,5 dkg vaj, 35 dkg keményebb állagú natúr krémsajt, 1 evőkanál főzőtejszín vagy tejföl, 8 főtt tojás, só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál mustár, 1 mokkáskanál porcukor, 1 kiskanál 6%-os tárkonyos ételecet vagy citromlé
a sonkáshoz:
4 kisebb hajszálvékony szelet füstölt sonka, 2 kicsi konzerv minikukorica, 4 levél petrezselyem vagy friss kakukkfű
a lazacoshoz:
4 kisebb hajszálvékony szelet füstölt lazac, 4 friss kaporlevél
a zöldségeshez:
1 kisebb főtt sárgarépa, kis darabka zsenge cukkini vagy kígyóuborka
a csirkéshez:
10 dkg sült csirkemell, 1 hónapos retek, néhány szál metélőhagyma (snidling)
1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a krémsajttal meg a tejszínnel krémesre keverjük. A főtt tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, sárgájukat kikaparjuk és szőrszitán áttörve a sajtos krémbe dolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral, a porcukorral és az ecettel pikánsra ízesítjük.
2. A 16 fél tojást egy nagy lapos tálra rakosgatjuk – jobban megülnek, ha az aljukból egy vékony szeletet levágunk. A tojáskrémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük és „kicifrázva” a fél tojásokba nyomjuk.
3. Következhet a négyféle díszítés. A sonkáshoz a füstölt sonkát szorosan föltekerjük, 4 tojásra fektetjük. Lecsöpögtetett, lapjában félbevágott konzervkukoricával és petrezselyemmel vagy kakukkfűvel díszítjük. A lazacoshoz a füstölt lazacot szorosan föltekerjük, 4 tojásra fektetjük és kaporlevéllel díszítjük. A zöldségeshez a főtt sárgarépát és a nyers cukkinit félcentis kockákra vágjuk, 4 tojáson a krémbe nyomkodjuk. A csirkéshez a sült csirkemellet vékony kis szeletekre, a retket félkarikákra vágjuk, a maradék 4 tojáson a krémre fektetjük, metélőhagymával díszítjük.
Jó tanács
– A tojáskrém az eredeti recept szerint sűrű besamellel készül és nem sajtkrémmel, ezt a változatot külön olvashatják „ahogy a nagykönyveben írva van” címen.
4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (4 féle töltött tojás): 836 kcal