Káposztával töltött őzlapocka

Káposztával töltött őzlapocka

Hozzávalók:
fél fej vöröshagyma, 15 dkg vékony szelet húsos füstölt szalonna (sliced bacon), 2 gerezd zúzott fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 50 dkg kitorzsázott fejes káposzta, só, 1 csokor petrezselyem, 70 dkg kicsontozott, lehetőleg hosszúkás darab őzlapocka, de comb is lehet (fagyasztott is jó), 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott kiskanál finomliszt, 1-1 késhegynyi őrölt kömény és fekete bors

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A szalonnából 4 szeletet félrerakunk, a többit vékonyan fölcsíkozzuk. A fokhagymát összezúzzuk, majd az előzőekkel együtt lábasba dobjuk. 2 evőkanál olajat ráöntve, közepes lángon pirítani kezdjük.
2. Közben a megmosott és leöblített káposztát 2-3 centis kockákra vágjuk, a szalonnás alaphoz adjuk. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel behintjük, és lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt megpároljuk, közben többször megkeverjük.
3. Ezalatt a húsról a hártyákat, esetleges inakat lefejtjük, majd a lapockát lapjában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egy nagy, téglalap alakú szelet legyen belőle (ezért jó, ha hosszúkás fomájú). Kb. 1 centi vastagságúra kiverjük, mindkét oldalát besózzuk, majd olajjal megkent alufóliára terítjük, és a félretett szalonnaszeleteket hosszában rárakjuk.
4. A puha káposztát a tűzről lehúzzuk, a morzsát meg a tojást belekeverjük. Amikor kihűlt, egy vastagabb csíkban egyenletesen a húsra halmozzuk, amit föltekerünk. Akkor jó, ha a hús a tölteléket épp körbeéri. Szorosan a fóliába csomagoljuk, de a biztonság kedvéért spárgával is összekötözhetjük.
5. Tepsibe tesszük, és közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 1 óra 30 perc alatt puhára sütjük. Mintegy 20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a fóliából kibontjük, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, és többször megforgatva pirosasra sütjük. Ha kész, vágódeszkára emeljük.
6. Visszamaradó zsírját a paradicsompürével és a liszttel 1-2 percig pirítjuk, majd 2 deci vízzel fölöntjük.
7. A köménnyel és a borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. 1-2 percig forraljuk, végül átszűrjük.
8. Tálaláskor a pecsenyét rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, a pecsenyelével körülöntjük. Párolt lila káposzta és mandulás burgonyaropogós (receptjét lásd a köretek című fejezetben) illik hozzá köretnek.

Jó tanács
– Őz helyett szarvasból vagy vaddisznóból is ugyanígy készíthetjük.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú vagy hozzáadott cukor mentes étrendet tart, friss salátával körítse.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag (köret nélkül): 536 kcal • fehérje: 43,9 gramm • zsír: 35,2 gramm • szénhidrát: 10,7 gramm • rost: 3,7 gramm • koleszterin: 149 milligramm