Káposztás őz cseréptálban sütve

Káposztás őz cseréptálban sütve

Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 60 dkg kicsontozott őz apróhús – őzragu néven kapható (fagyasztott is lehet), 1,5 kg fejes káposzta, 3 evőkanál árpagyöngy, kb. 1 evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1-1 kis csokor kapor és csombor (borsikafű), 1-2 evőkanál 10%-os ételecet

1. A szalonnát apróra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A fölengedett húst – miután esetleges hártyáit lefejtettük – 1 centis kockákra, míg a kitorzsázott káposztát kétszer ekkorára daraboljuk.
2. Az így előkészített hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, és az árpagyönggyel, a sóval, a borssal meg az apróra vágott zöldfűszerekkel összekeverjük.
3. Ezután az előírás szerint beáztatott cserépedénybe átszedjük, kb. 7 deci vizet ráöntünk, lefedjük, majd sütőbe tesszük, amit a közepesnél kicsit kisebb lángra (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kapcsolunk. Az ételt kb. 3 órán át pároljuk, közben párszor megkeverjük. Tálalás előtt, ha kell, utánafűszerezzük, ecettel pikánsra ízesítjük.

Jó tanács
– Őz helyett szarvasból, vaddisznóból vagy marhalábszárból is ugyanígy készítjük.
– Aki paleo étrendet tart, hagyja ki belőle az árpagyöngyöt.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra 30 perc (ebből csak kb. 30 perc a munka)
Egy adag: 594 kcal • fehérje: 61,1 gramm • zsír: 23,1 gramm • szénhidrát: 35,4 gramm • rost: 12,0 gramm • koleszterin: 79 milligramm