Töki pompos (langalló)

Töki pompos (langalló)

Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg finomliszt (még jobb a kenyérliszt), 15 dkg rétesliszt, kb.3.5 dl langyos víz, kb. 2 dkg élesztő, 10 dkg áttört főtt burgonya (tisztítva mérve), 1 csapott kiskanál só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tetejére:
2-3 lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2,5-3 dl tejföl (20%-os), 20 dkg húsos főtt füstölt szalonna vagy kolbász, 10-15 dkg jól olvadó sajt
a tepsi és a tészta lekenéséhez:
2 evőkanál olaj

1. A kétféle lisztet egy nagy tálban összeforgatjuk, a közepét kimélyítjük. 2 decinyi lanygos vizet öntünk bele, az élesztőt belemorzsoljuk, s várunk 10-15 percet, hogy fölfuthasson. Ezután az áttört, szobahőmérsékletű burgonyával, a sóval és a maradék langyos vízzel közepesen kemény kenyértésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd egy kiolajozott nagytepsibe (40×30 centis) simítjuk. Egy kicsit húzzuk föl a tésztát a sütő peremére (oldalára) is, mert sütés közben összeugrik kissé. Egy kevés olajjal lekenjük, 15-20 percnyi kelesztés után villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) 9-10 perc alatt elősütjük (kétharmadig sütjük).
3. Közben a lilahagymát meghámozzuk, félbevágva fölszeleteljük (félfőre vágjuk). A fokhagymát pépesre zúzzuk, a tejfölbe keverjük. A főtt füstölt szalonnát félcentis kockákra vágjuk, ha kolbásszal készítjük, akkor azt is vághatjuk kockákra, de az is jó, ha lapjában kettévágjuk majd felszeleteljük (félkarikákra vágjuk).
4. Az elősütött pompost kb. 2 milliméter vastagságban egyenletesen megkenjük a fokhagymás tejföllel (ebbe só és bors is kerülhet). A hagymát és a szalonnát egyenletesen rászórjuk, a durvára reszelt (a reszelő nagy lyukú oldalán) sajttal megszórjuk és 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, ezalatt a a tésztája teljesen átsül, és a rávalók is szépen megpirulnak.
5. Vágódeszkára csúsztatjuk, 6 nagy szeletre vágjuk és azonmód, frissen tálaljuk. A tetejére tejfölt is locsolhatunk.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
Egy adag: 719 kcal