Kakaós csiga

Kakaós csiga

Hozzávalók:
1 kg lisztből az alaprecept szerint elkészített élesztős vajastészta – blundel tészta (receptjét lásd külön)
a töltelékhez:
8 dkg vaj, 8 dkg keserű kakaópor, 25 dkg kristálycukor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
kb. 2 dl 30 %-os cukorszirup (1 liter víz, 30 dkg kristálycukor forralt keveréke)

 
1. A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb.1 centi vastagságúra, kb. 70×40 centis téglalappá nyújtjuk. Olvasztott vajjal lekenjük, majd egyenletesen megszórjuk a kakaó és cukor keverékével. A maradék olvasztott vajjal meglocsoljuk.
2. Se túl lazán, mert akkor a közepe kiesik, se túl szorosan, mert akkor a közepe fölpúposodik, fölhengergetjük. Nagyjából ujjnyi vastagon fölszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Cukorsziruppal vékonyan lekenjük, meleg helyen 30-35 percen át kelesztjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 14-15 percig sütjük. A sütőből kivéve azon forrón vékonyan lekenjük cukorsziruppal. Amikor langyosra hűlt, a tetejére porcukrot szitálunk.

 
kb. 30 darab
Elkészítési idő: több mint 2 óra
Egy darab: 425 kcal