Túrós táska (túrós batyu)

Túrós táska (túrós batyu)

Hozzávalók:
1 kg lisztből az alaprecept szerint elkészített élesztős vajastészta – blundel tészta (receptjét lásd külön)
a töltelékhez:
1 kg tehéntúró, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg búzadara, 2-3 csomag vaníliás cukor, 2-3 jól megmosott citrom reszelt sárga héja, mazsola
a tetejére:
porcukor

1. A töltelékhez valókat egy tálba szórjuk, alaposan összekeverjük.
2. A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagságúra, kb. 70×40 centis téglalappá nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, majd 10 centis négyzetekre vágjuk. A túrós masszát úgy osztjuk el, hogy minden kis tésztadarabra egyformán jó diónyi jusson belőle. A tölteléket kissé ellapítjuk, a tészta egyik csücskét ráhajtjuk, majd az ezzel átlóban lévőt is ráhajtjuk. Következik a másik két sarok. Az így elkészült batyut sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Amikor mind kész, meleg helyen 30-35 percen át kelesztjük, azután vizes ecsettel lekenjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 15 percig sütjük. Amikor langyosra hűlt, a tetejére porcukrot szitálunk.

28 darab
Elkészítési idő: több mint 2 óra
Egy darab: 398 kcal • fehérje: 11,9 gramm • zsír: 18,2 gramm • szénhidrát: 46,5 gramm • rost: 1,9 gramm • koleszterin: 63 milligramm