Élesztős vajastészta (hajtogatott élesztős tészta, félvajas tészta, plunderteig, blundel tészta)

Élesztős vajastészta

Hozzávalók:
50 dkg vaj (esetleg sütőmargarin), 1 kg finomliszt, 5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 5 evőkanál (10 dkg) kristálycukor, 1 kiskanál (1 dkg) só, 2 tojássárgája
a formáláshoz:
finomliszt
 

1. Mielőtt nekiugrunk a tészta elkészítésének, egy kis magyarázat a címben szereplő elnevezésekhez. Az élesztős vajastésztát más néven hajtogatott élesztős tésztának vagy félvajas tésztának hívják. Szaknyelven dán tészta (Danish pastry) vagy plunderteig a neve, utóbbiból született többszöri félrehallás alapján a blundel tészta elnevezés, mely csak a magyar szakzsargonban fordul elő.
2. A vajas részhez a hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, majd konyhai robotgéppel vagy kézzel 20 deka liszttel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fontos, hogy ne legyen ideje megolvadni a vajnak, és ne habosítsuk fel! – éppen ezért csak lassan gyúrjuk, éppen csak dolgozzuk simára. Ennek a begyúrt vajas résznek a 20 %-át (14 dekát) félretesszük a kelt részhez, a többiből ujjnyi vastag négyzet alakú lapot formálunk, s hűtőbe tesszük arra az időre, amíg begyúrjuk az élesztős részt.
3. Ha van konyhai robotgépünk, abban dolgozzuk össze az élesztős tésztát, dagasztókar segítségével úgy, hogy minden hozzávalót beletöltünk, a többit a gép elvégzi pár perc alatt. Fontos, ne dolgozzunk erős fokozaton, csak addig keverjük, míg összeáll a tészta, elválik az edény falától. Ha nincs gépünk, a maradék 80 deka lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a langyos tejet beleöntjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot beleszórjuk, 10 percre meleg helyen félretesszük, hadd induljon be az élesztő. Ezután a sóval, a tojások sárgájával és a félretett 14 dekányi lisztes vajjal, gyors mozdulatokkal sima, a tál falától elváló tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formáljuk, a tetejét kereszt alakban bevágjuk és enyhén meglisztezett gyúrólapon, letakarva 20 percen át kelesztjük.
4. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon négylevelű lóhere alakúra nyújtjuk úgy, hogy a közepét vastagabban hagyjuk. Ide kerül a behűtött vajas rész, amire a tészta négy fülét (a lóhere 1-1 levelét) ráhajtjuk – a vajas részt ezzel bebugyoláljuk. Megfordítjuk, hogy ahol a tészta összeér, az a rész kerüljön alulra. Kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy eleinte a közepe felől a sarka irányába sodrófával kissé megütögetjük a tésztát, hogy a vajas rész minél egyenleteseben eloszolhasson benne. Ha megvan, a tésztát szimplán behajtjuk, azaz gondolatban 3 részre osztjuk, majd az egyik – egyharmadnyi – oldalát középre hajtjuk. A tészta másik oldalát ráborítjuk. A lisztet minden hajtásnál leseperjük róla. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd ugyanúgy téglalap alakúra nyújtjuk, mint az előbb. Most duplán hajtjuk, azaz gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, majd a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk. Közben minden hajtásnál leseperjük róla a lisztet. Letakarva 20-30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Először a szimpla, majd a dupla hajtást ismételjük meg a 90 fokos elforgatással és a hűtőben pihentetéssel együtt.
5. Ebből a tésztából készül a túrós batyu, a vaníliapudingos almás batyu, a kakaós csiga és a mákos papucs, mely receptek a szabadszavas keresőbe beírt receptcímmel csalogathatók elő.

 
kb. 36 adag
Elkészítési idő: több mint 2 óra
Egy adag (darab) töltetlenül: 288 kcal