Bevert tojás hercegnő módra

Bevert tojás hercegnő módra

Hozzávalók
a burgonyapogácsához:
40 dkg burgonya, só, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 1 tojás, kb. 5 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
3-4 evőkanál olaj
a gombapüréhez:
15 dkg csiperkegomba, negyed fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem
a mártáshoz:
5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl (lehet tejszín is), 8 dkg reszelt pármai sajt, só, őrölt fekete bors, csipetnyi reszelt szerecsendió
a bevert tojáshoz:
só, ecet, 8 tojás

1. A burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük és leszűrjük. Megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd meghámozzuk és áttörjük. Ha teljesen hideg, a liszttel meg a tojással összegyúrjuk, enyhén megsózzuk. A masszából 8, pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, amiket korongokká lapítunk. Egyenként zsemlemorzsába forgatjuk és az olajon, közepes lángon, mindkét oldalukat kb. 2-2 percig sütjük.
2. A gombát meg a hagymát megtisztítjuk és lereszeljük. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a gombát hozzáadjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Nagy lángon 4-5 perc alatt a zsírjára sütjük.
3. A mártáshoz a vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk és a lisztet megforrósítjuk benne, de vigyázzunk, kissé sem szabad megpirulnia. A tejet meg a tejfölt hozzáöntjük, a sajtot beleszórjuk, és szüntelenül kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
4. Közben enyhén sózott vizet forralunk, ecettel ízesítjük és a tojásokat egyenként beleütjük. Evőkanállal a fehérjét óvatosan a sárgája köré “hajtjuk” – így szépen egyben maradnak, 3 percig gyöngyözve forró vízben főzzük, szűrólapáttal kiemeljük és lecsöpögtetjük.
5. Tálaláskor a burgonyapogácsákat a gombapürével megkenjük, a tojásokat ráfektetjük, végül a mártással leöntjük. Akkor jó, ha minden szinte egyszerre készül el, így tudjuk csak forrón tálalni.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 707 kcal