Ossobuco (paradicsomos borjúlábszár)

Ossobuco (paradicsomos borjúlábszár)Ossobuco 2.

Hozzávalók:
4, egyenként 4 centi vastag borjúlábszár, közepükön a velős csonttal (4×20 dkg), 3 sárgarépa, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ág szárzeller, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, 1-2 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors, 1 doboz hámozott konzervparadicsom (40 dkg) vagy ugyanennyi hámozott friss paradicsom, 2,5 dl húsleves
a gremolátához:
1 citrom, a nagy csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma

1. Az ossobuco annyit jelent, „csont lyukkal”. A borjú hátsó lábszárát jelenti, amit a csontra merőlegesen szeletelnek föl, a csonttal együtt, így válik a közepén láthatóvá a velős csont. Szépen, formára kötözve árulják, amit csak meg kell mosni, hogy véletlen sa maradjon rajta csontszilánk. Konyhai papírtörlővel leszárogatjuk.
2. A répát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a szárzellert meghámozzuk, éppen úgy, mint a rebarbarát szokás. Mindet félcentis kockákra (darabokra) vágjuk. A száráról lecsipkedett petrezselymet finomra aprítjuk.
3. Egy akkora, lehetőleg öntöttvaslábast, amekkorában éppen elfér a 4 hús egymás mellett, a tűzre teszünk. A vajat az olívaolajjal együtt kicsit megforrósítjuk benne. Rárakjuk a hússzeleteket, és körös-körül megpirítjuk. Ezután kiemeljük, mindkét oldalukat kissé megsózzuk, megborsozzuk.
4. Az összes előkészített zöldséget a visszamaradó zsírjába dobjuk, pár percig pirítjuk-pároljuk, majd hozzáadjuk a földarabolt hámozott paradicsomot (a konzervet levével együtt), a levessel fölöntjük, sózzuk, borsozzuk. A húsokat belefektetjük úgy, hogy a zöldséges lé felül is érje. Amint a leve forr, kis lángra állítjuk, lefödve kb. 1,5 óra alatt vajpuhára pároljuk, közben a lábast többször megrázzuk.
5. Amíg a hús puhul, elkészítjük a gremolátát. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját a belső fehér rész nélkül lereszeljük. A petrezselymet, miután a leveleket a szárról lecsipkedtük, apróra vágjuk a megtisztított fokhagymával együtt, a citromhéjjal összekeverjük.
6. Tálaláskor a húst ízes levét rákanalazva, a gremolátával meghintve kínáljuk. Puha kenyér vagy sült polenta illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– Ha nincs hentes ismerősünk, aki előkészíti nekünk így a húst, akkor még a jobb hipermarketek kínálatában bízhatunk, ahol olykor fellelhető. Ha nem jutunk hozzá,akkor 4-5 centis darabokra vágott kicsontozott borjúlábszárból és 1 velős csontból főzzük.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (köret nélkül): 530 kcal