Hozzávalók
a nektarinzseléhez:
60 dkg érett nektarin, 2 evőkanál citromlé, 3 csapott evőkanál kristálycukor, 5 lap zselatin
a vaníliazseléhez:
1 vaníliarúd, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 5 evőkanál kristálycukor, 7 lap zselatin, 3,5 dl habtejszín
a tetejére:
fahéjas porcukor
1. Egy nektarint a díszítéshez félreteszünk. A többit 1-2 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, lecsepegtetjük, majd a héjukat lehúzzuk, a szemeket félbevágva kimagozzuk. A gyümölcsöt a citromlével meg a cukorral turmixoljuk.
2. A vaníliazseléhez a vaníliarudat hosszában félbevágjuk, belsejét a tejbe kaparjuk, és felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral meg egy kevés tejjel kikeverjük, a többi forrásban levő tejet ráöntjük, és vízgőzre állítva krémesre főzzük.
3. A zselatint a kétféle zseléhez külön-külön, az előírás szerint feloldjuk, és a krémekbe forgatjuk. A kemény habbá vert tejszínt a vaníliakrémhez adjuk, majd mindkettőt egy hideg vízzel kiöblített őzgerincformába rétegezzük. Gyorsan kell dolgozni, mert a krémek hamar megkötnek.
4. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott evőkanállal tányérra szaggatjuk. Tálalhatjuk a formából vágódeszkára borítva, felszeletelve is. Fahéjas porcukorral körbeszórjuk; a félretett, felszeletelt gyümölccsel, esetleg menta- vagy citromfűlevéllel díszítjük.
8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + dermesztés
Egy adag: 300 kcal