Hozzávalók:
15 dkg mangalicaszalonna, 50 dkg mangalicacomb (legjobb a diója), 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír (3-4 evőkanál olaj is lehet), 1 csapott evőkanál nem csípős pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 3-4 sárgarépa, 3-4 petrezselyemgyökér, 25 dkg csiperkegomba, 2 dl zsíros tejszín, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1-1 csokor petrezselyem és kapor
1. A szalonnát félcentis, a combot 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk.
2. A zsírt egy lábasban fölolvasztjuk, a szalonnát rádobjuk, kevergetve félig pörcösre sütjük. A hagymát hozzáadjuk, kevergetve 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk és kb. 1,5 deci vizet önünk alá. Lefödve, kis lángon kb. 45 perc alatt majdnem puhára pároljuk, közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.
3. Míg a hús puhul, az összes zöldséget megtisztítjuk, a répát és a gyökeret 1,5 centis kockákra, a gombát hasonló nagyságú cikkekre vágjuk. Mindet a majdnem puha húshoz adjuk, összekeverjük, majd annyi – kb. 1,5 liter – vízzel öntjük fel, amennyi levest szeretnénk. nagy lángon fölforraljuk, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, kb. 25 percig főzzük, ezalatt minden alkotója kellően megpuhul.
4. A tejszínt a tejföllel és a liszttel simára dolgozzuk, egy keveset a forró levesből – csak a léből – hozzámerünk, elkeverjük, így öntjük a többi leveshez. A finomra vágott petrezselyemmel és kaporral fűszerezzük, ha kell utánasózzuk, borsozzuk, éppen csak 2-3 percig forraljuk. Akkor jó, ha egytálételszerűen sűrű, tartalmas fogás lesz belőle.
5 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 750 kcal • fehérje: 32,5 gramm • zsír: 59,1 gramm • szénhidrát: 21,9 gramm • rost: 8,9 gramm • koleszterin: 172 milligramm