Húsvéti sonkás, tojásos pite

Húsvéti sonkás, tojásos pite
Hozzávalók
a tésztához:
1 közepes (12 dkg) burgonya, só, 2 dl (12-13 dkg) finomliszt, a fele Graham-liszt is lehet, 1 kiskanál sütőpor, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, kb. 0,7 dl víz
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
25-30 dkg főtt füstölt sonka, 4 főtt tojás, 2 tojás, 2 dl tej, fél kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor metélőhagyma, 10-12 dkg jól olvadó zsíros reszelt sajt

 
1. A tésztához a burgonyát enyhén sózott vízben, héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és áttörjük. Megvárjuk amíg kihűl, majd a lisztet, a sütőport, fél kiskanál sót és az olvasztott vajat is hozzáadjuk. Annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy egy kicsit lágy tésztát kapjunk.
2. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk, a tésztával kibéleljük úgy, hogy jó ujjnyi magas pereme is legyen.
3. Közben a sonkát 1 centis kockákra, a főtt tojásokat karikákra vágjuk, a tésztára halmozzuk. A tojásokat egy tálban kissé fölverjük, a tejet belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és a reszelt sajtot meg a finomra vágott metélőhagymát is hozzáadjuk.
4. Egyenletesen a sonkás tojásra öntjük, és előmelegített sütőben a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 30 percig sütjük.

 
6 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 482 kcal