Hozzávalók
a tésztához:
kb. 2,5 dl tej, 3 csapott evőkanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt (részben vagy egészben rétesliszt is lehet), 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt sárga héja, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin (0,6 dl olaj is lehet)
a tészta nyújtásához:
finomliszt vagy rétesliszt
a töltéshez:
kb. 20 dkg sütésálló sűrű sárgabaracklekvár
a formáláshoz:
7-8 dkg vaj vagy sütőmargarin (0,7 dl olaj is lehet)
a vaníliamártáshoz:
6 dl tej, 1,5 dl főzőtejszín, 1,5 csomag (60 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 4 evőkanál kristálycukor
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott, de nem meleg vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és 40-45 percen át pihentetjük.
2. Ezután a tésztát belisztezett gyúrólapon 0,6 centi vastagságúra nyújtjuk. Az egyik felére, egymástól 2-2,5 centi távolságban jó mokkáskanálnyi baracklekvárt halmozunk. A tészta másik felét ráhajtjuk, majd úgy vágjuk föl a tésztát, hogy a kis tésztadarabok közepébe kerüljön a lekvár. (Formálhatjuk úgy is, hogy a tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 0,6 centi vastagságúra nyújtjuk, majd 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik lapocska közepére jó 1-1 mokkáskanál sárgabaracklekvárt halmozunk, és a tésztát fölötte összecsípjük – így burkoljuk be a tölteléket -, egyenként kicsit meggömbölygetjük.) Az oldalukat két tenyerünk között egy kissé meghengergetjük, egyenként olvasztott vajba forgatjuk vagy csak körbekenjük vele, és egy nagyobb kivajazott tepsibe sorakoztatjuk – itt nem kerülnek egymásra, mint a hagyományos aranygaluskánál. Konyharuhával letakarva 30-35 percen át kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 25 percig sütjük.
3. Közben a tejből, a tejszínnel és a pudingporral, a cukorral ízesítve közepesen sűrű mártást főzünk.
4. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal “fényezzük”, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg vaníliamártással tálaljuk.
6 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 824 kcal