Krumplinudli sajtmártással

Krumplinudli sajtmártással

Hozzávalók
a nudlihoz:50 dkg enyhén szétfővő burgonya (lisztes fajtájú, például sárga héjú burgonya), só, 15-16 dkg finomliszt – a nem lisztes fajtájú burgonya 20-25 deka lisztet is felvesz, 1 tojás
a nyújtáshoz:
finomliszt
a sajtmártáshoz:
4 dl tej, 4 dkg vaj (esetleg 4 evőkanál olaj), 2 evőkanál finomliszt, 1 dl főzőtejszín, 10 dkg jól olvadó zsíros reszelt sajt (füstölt sajt is lehet), só, késhegynyi őrölt fehér bors

1. A burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.
2. Egy kis darab tésztát ellenőrzésképpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kis olvasztott vajat gyúrunk bele.
3. Ha jó a tészta, meglisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagságúra nyújtjuk, majd 0,5 centi széles csíkokra metéljük, amiket kisebb darabokra (nudlikra) vágunk.Kezünket belisztezve mindegyiket kissé megsodorjuk. Az így kapott nudlikat forrásban lévő, enyhén sózott vízben megfőzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel kissé leöblítjük, lecsöpögtetjük.
4. Amíg a nudli fő, a mártáshoz a tejet felforraljuk. A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A tejet ráöntjük, habverővel szüntelen keverve 2-3 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Először a tejszínt, majd a reszelt sajtot keverjük bele. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. Tálaláskor a sajtmártást tányérokba merjük, a nudlit ráhalmozzuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 617 kcal