Szalonnás, sajtos “krumpliharmonika”

Szalonnás, sajtos "krumpliharmonika"
Hozzávalók:
4, egyenként kb. 25 dkg-os, vékony héjú, hosszúkás alakú, sütnivaló burgonya, só, 6 dkg vaj, 20 dkg vékony szeletekre vágott főtt füstölt szalonna (sliced bacon), 2 evőkanál olaj, 12-15 dkg jól reszelhető zsíros vagy félzsíros sajt (juhsajt vagy kecskesajt, illetve füstölt sajt is lehet)
a tálaláshoz:
4-8 evőkanál tejföl, fél csokor metélőhagyma (snidling)

1. A burgonyát kefével dörzsölgetve héjastól alaposan megmossuk. Vágódeszkára rakjuk, és 3 milliméterenként úgy vágjuk be, mintha föl akarnánk szeletelni, de nem vágjuk végig, csak kb. 80 %-ig. Mindet egy-egy alufólialapra tesszük.
2. Enyhén megsózzuk, kis darabka vajat rakunk rájuk, és a krumplit gondosan a fóliába csomagoljuk, hogy a vaj ne folyhasson ki belőle. Tepsire rakjuk úgy, hogy a vágások és a vaj legyen felül. Közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 50 perc alatt megsütjük.
3. Közben a szalonnát kis falatokra vágjuk – egy szeletet kb. 4 darabra, és egy serpenyőben, az olajon, több részletben ropogósra sütjük.
4. A héjában sült krumplit, miután a fóliát lefejtettük róla, a tepsibe visszarakjuk, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd minden bevágásába, kiskéssel óvatosan kihajtva, egy-egy sült szalonnát csúsztatunk. A szalonna sült zsírjával meglocsoljuk, tetejüket a sajttal megszórjuk. A sütőbe visszatoljuk, 20-30 °C -ot emelünk a sütés erősségén, és csak addig sütjük a szalonnás, sajtos burgonyát, míg a sajt ráolvad, a krumpli pedig újra megforrósodik.
5. Tejföllel meglocsolva, apróra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 915 kcal