Juhtúrós pogácsa

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 1 kiskanál só, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2,5 dkg élesztő, 25 dkg juhtúró, 1 tojás, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 kisebb tojás

 
1. A lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ezután az élesztővel, majd a juhtúróval morzsoljuk össze. A tojással és a tejföllel összegyúrjuk, letakarjuk, legalább 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Enyhén meglisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd lisztbe mártott 3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sűrűn, kivajazott tepsibe sorakoztatjuk – 9×10 darab lesz belőle. Tetejüket felvert tojással lekenjük.
3. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 15 percig sütjük.

 
Jó tanács
– Juhtúró helyett, tehéntúróval is ugyanígy készíthetjük.

 
90 darab
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés
Egy darab: 56 kcal