Hozzávalók:
1,5 kg csontos vagy feleannyi csont nélküli vaddisznó-, őz- vagy szarvashús, 1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál sertészsír, 1-2 babérlevél, 1-1 csapott kiskanál kakukkfű, bazsalikom és rozmaring, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, néhány szem borókabogyó, 2 púpozott evőkanál kristálycukor, 1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 3 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), kb. 1 púpozott kiskanál só, 3-3 evőkanál sötét szójaszósz és Worcester-mártás, 1 dl vörösbor, 1 evőkanál szamóca- vagy áfonyalekvár, 8 darab hagyományos, de cukor nélküli palacsinta
a bundázáshoz:
10-12 dkg finomliszt, 3 tojás, 12-15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
1. A húst hideg vízben megmossuk, leszárogatjuk, ha lehet, csontostól 2-3 darabra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, fölszeleteljük.
2. Lábasban vagy magas peremű serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, a húst rárakjuk, ha van otthon, tehetünk bele egy darabka szalonnabőrkét is. Kevergetve jól megpirítjuk, majd a zöldséget is hozzáadjuk, pár percig tovább pirítjuk. A zöldfűszereket, a borsot és a borókabogyót hozzáadjuk. Ezután a cukrot szórjuk rá, és addig pirítjuk tovább, míg karamellizálódni nem kezd. Ezután a paradicsompürével még 1-2 percig barnítjuk, de vigyázzunk, mert könnyen megég.
A liszttel megszórjuk. 2-3 perc alatt ezt is barnára pirítjuk, majd kb. 1,5 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, nagy lángon fölforraljuk, a szójaszósszal és Worcesterrel ízesítjük. Kis lángon kb. 1,5 órán át főzzük, pontosabban addig, amíg a hús meg nem puhul.
3. A húst a szaftból kiszedegetjük, hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk. Zöldséges mártását átpasszírozzuk. A húsos keveréket 2-3 evőkanálnyi mártással összekeverjük, hogy szaftos legyen, kissé utánasózzuk, borsozzuk.
4. Mártását újra tűzre tesszük, a borral és a lekvárral ízesítve 5 percig forraljuk. Ha nem lenne elég sűrű egy kevés lisztes habarással sűríthetjük.
4. A darált vadhúst, egy vastagabb csíkban a kiterített palacsintákra halmozzuk, és két oldalát behajtva felgöngyöljük. Ezután a lisztbe, a fölvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő forró olajon körös-körül 4-5 perc alatt megsütjük. Jól lecsöpögtetve, ízes mártásával körülöntve kínáljuk.
4 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag (2 palacsinta mártással): 804 kcal • fehérje: 50,2 gramm • zsír: 34,1 gramm • szénhidrát: 74,0 gramm • rost: 2,0 gramm • koleszterin: 233 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.