Börzsönyi rántott palacsinta (sós)

Börzsönyi rántott palacsinta (sós)Hozzávalók:
1,5 kg csontos, fagyasztott vaddisznó-, őz- vagy szarvashús (akkor jó, ha kb. a fele hús), 4 evőkanál olaj, 1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1-2 babérlevél, 3 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), kb. 1 kiskanál só vagy ételízesítő por, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kakukkfű, bazsalikom és rozmaring, 3-3 evőkanál szójaszósz és Worcester-mártás, 1 dl vörösbor, 8 darab hagyományos, de cukor nélküli palacsinta
a bundázáshoz:
10-12 dkg finomliszt, 3 tojás, 12-15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj

1. A húst fölengedjük, megmossuk, leszárogatjuk, ha lehet, csontostól 2-3 darabra vágjuk, majd egy lábasba a forró olajba dobjuk. Ha van otthon, tehetünk bele egy darabka szalonnabőrkét is. Kevergetve jól megpirítjuk, majd a megtisztított és fölszeletelt zöldségeket meg a cukrot is beledobjuk.
2. Kevergetve addig sütjük tovább, míg a cukor karamellizálódni kezd. Ezután a paradicsompürével még 1-2 percig barnítjuk, de vigyázzunk, mert könnyen megég. A babérlevéllel fűszerezzük, a liszttel megszórjuk. 2-3 perc alatt ezt is barnára pirítjuk, majd kb. 1,5 liter vízzel föl-öntjük. Megsózzuk, a bor kivételével minden ízesítőt és fűszert hozzáadunk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órán át főzzük, pontosabban addig, amíg a puha hús a csontról le nem válik. Hűlni hagyjuk, azután a húst a csontról lefejtjük és ledaráljuk.
3. Zöldséges mártását – miután a tetejéről a zsírt papírszalvétával vagy merőkanállal leszedtük – átszűrjük, és egy kicsit át is törhetjük. Akkor jó, ha mártás sűrűségű. Újra a tűzre tesszük, és a borral ízesítve 2 percig forraljuk.
4. A darált vadhúst, aminek kb. 70 dekának kell lennie, egy csíkban a kiterített palacsintákra halmozzuk, és két oldalát behajtva felgöngyöljük. Ezután a lisztbe, a fölvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk és ujjnyi forró olajon körös-körül kb. 4 perc alatt megsütjük. Jól lecsöpögtetve, ízes mártásával körülöntve kínáljuk.

Jó tanács
– Marhalábszárból ugyanígy készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag (2 palacsinta mártással): 804 kcal • fehérje: 50,2 gramm • zsír: 34,1 gramm • szénhidrát: 74,0 gramm • rost: 2,0 gramm • koleszterin: 233 milligramm