Tűzdelt pulykasült citrussalátával

Hozzávalók:
1 konyhakész bébipulyka (kb. 3,5 kg), só, 30 dkg füstölt szalonna
a körethez:
burgonyapüré, áfonyalekvár, 5 narancs, 3 grépfrút, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 0,3 dl konyak

1. A pulyka combjaiból az erős inakat kihúzzuk (harapófogóval a legkönnyebb), a szárnyast kívül-belül besózzuk.
2. A szalonna kétharmadát fél centi vastag csíkokra vágjuk, és spékelőtűvel a pulyka mellét meg a combjait sűrűn megtűzdeljük vele.
3. A combokat a püspökfalathoz hajlítjuk, majd megkötjük. A maradék szalonnát vékony szeletekre vágjuk, néhányat tepsibe fektetünk, a pulykát rátesszük, a többit pedig a mellére borítjuk.
4. Kb. 3 deci vizet öntünk alá, és sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160 ºC; légkeveréses sütőben 145 ºC), levével gyakran locsolgatva 2 és fél óra alatt megsütjük. Burgonyapürével, áfonyalekvárral, és citrussalátával tálaljuk.
5. Utóbbi úgy készül, hogy az alaposan megmosott narancsot és grépfrútot úgy hámozzuk meg, hogy belső fehér bundájából ne maradjon rajta egy kicsi se. Ezután egy éles kiskéssel a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén bevágunk, és a gyümölcs húsát (filéket) kiemeljük. Folyamatosan egy tál fölött dolgozzunk, ami a lecsöpögő levet fölfogja. Ebbe rakjuk bele a filéket, amit azután a porcukorral, a citromlével és a konyakkal ízesítünk.
6. Amikor az egészben tálalt pulyka látványa kellően fölborzolta a kedélyeket, a szárnyast mellével felfelé vágódeszkára fektetjük, villával megtámasztjuk, combját a törzsétől kissé elfeszítjük, késsel a forgóig bevágjuk, majd egy csavarással leválasztjuk róla. A combokat a forgónál kettévágjuk, majd a csonttal párhuzamosan, vékonyan fölszeleteljük. A pulyka szárnyait levágjuk, majd „kezelésbe vesszük” a mellét. A húst vékonyan, a mellcsonttal párhuzamosan kezdjük szeletelni. Ha a közepéig értünk, megfordítjuk. A másik oldalát ugyanígy szeleteljük.

Jó tanács
– Bébipulykát csak a karácsonyi ünnepek előtt kb. 3 héttel kezdenek árusítani, így csak ilyenkor készíthetjük, kivéve, ha a mélyhűtőbe ez idő tájt magunk is eltárolunk belőle.
– Aki paleo életmódot folytat, a citrussalátát porcukor helyett nyírfacukorral vagy steviával ízesítse és a pecsenyét burgonyapüré helyett kókusztejes édesburgonya pürével tálalja.

8-10 főre
Elkészítési idő: 3-4 óra
Egy adag (citrussalátával, áfonyalekvár és krumpli nélkül): 680 kcal