Pulykamell sajtmártással

Pulykamell sárgabarackpürével

Hozzávalók:
4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os pulykamellfilé, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 4 evőkanál olaj
a mártáshoz:
4 dl tej, 10-10 dkg reszelt edami és márványsajt (rokfort), 4 dkg vaj (esetleg 4 evőkanál olaj), 2 csapott evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl főzőtejszín, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál száraz fehérbor, őrölt fehér bors, ételízesítő por

1. A pulykaszeleteket kissé kiverjük, inas részeit bevágjuk, a húst megsózzuk, megborsozzuk és félretesszük.
2. A mártáshoz a tejet felforraljuk, a kétféle reszelt sajtot beleszórjuk, és kevergetve felolvasztjuk. A vajat egy kis lábasban ugyancsak felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne, félidőben a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A sajtos tejet ráöntjük, és habverővel szüntelen keverve 3-4 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, esetleg át is szűrhetjük, hogy még bársonyosabb legyen, majd a tejszínnel elhabart tojássárgájával dúsítjuk. Ez a művelet a legírozás. Végül a fehérborral ízesítjük, kissé megborsozzuk, és ha kell, megsózzuk.
3. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, megforrósítjuk, és a húst oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük rajta. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, majd a sajtmártással leöntjük. Párolt rizs és párolt zöldségek illenek hozzá köretnek.

Jó tanács
– Csirkemellfiléből ugyanígy készítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (köret nélkül): 658 kcal • fehérje: 51,0 gramm • zsír: 43,4 gramm • szénhidrát: 15,5 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 232 milligramm