Tejfölös, mustáros báránytokány kapros, juhtúrós galuskával

Tejfölös, mustáros báránytokány kapros, juhtúrós galuskával
Hozzávalók
a tokányhoz:
40-45 dkg kicsontozott báránylapocka vagy comb, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csapott kiskanál pirospaprika, 1 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál mustár, 3-4 evőkanál tejföl, fél csokor petrezselyem
a kapros, juhtúrós galuskához:
5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3 tojás, kb. 9 púpozott evőkanál finomliszt, 10 dkg juhtúró, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, só, 2 evőkanál olaj

1. A húst a kisujjnyinál kicsit kisebb csíkokra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Utóbbit egy lábasban, a megforrósított olajon megfonnyasztjuk, a húst rádobjuk, és keverve-rázogatva fehéredésig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, összeforgatjuk, a bort ráöntjük. 1 csapott kiskanálnyi sót szórunk bele, kissé megborsozzuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk.
2. Amikor a hús puha, levét a mustárral és a tejföllel ízesítjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Kapros, juhtúrós galuskával tálaljuk, amit azalatt főzünk meg, mialatt a bárány puhul.
3. Ehhez egy lábasban kb. 2,5 liternyi vizet fölforralunk.A vajat éppen csak fölolvasztjuk, de ne legyen túl meleg! A tojásokat egy tálban elhabarjuk, majd a vajjal, a liszttel és a juhtúróval jól összedolgozzuk. A zúzott fokhagymával és a finomra aprított kaporral fűszerezzük, kissé megsózzuk. A hagyományos galuskához hasonlóan forrásban lévő vízbe szaggatjuk, ha mind feljött a víz tetejére, a forrástól számított 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, az olajjal összekeverjük.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 776 kcal