Tarka-barka bárányragu


Hozzávalók:
55-60 dkg kicsontozott báránycomb vagy lapocka, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, frissen őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál apróra vágott bazsalikom, kakukkfű, origano és rozmaring (ezek helyett készen kapható provanszi fűszerkeverék is lehet), 4 dl szűrt erőleves (leveskockából is lehet), 1 babérlevél, 1-1 (kb. 30 dkg) kicsumázott piros és sárga színű paprika, 30 dkg zöldhüvelyű zöldbab (idényen kívül fagyasztott), 1,5-1,5 dl tejföl és főzőtejszín (az egyiket natúr joghurttal is helyettesíthetjük), 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, fél csokor petrezselyem

1. A bárányhúst 2 centis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A fokhagymát pépé zúzzuk.
2. Az olajat egy fazékban kissé megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, keverve-rázogatva addig pirítjuk, míg a hús körös-körül kifehéredik. Megsózzuk, kissé megborsozzuk, az apróra vágott zöldfűszereket hozzáadjuk. A levessel fölöntjük, a babérral fűszerezzük,
fölforraljuk, kis lángra állítjuk, lefödjük, bő 1 óra alatt puhára pároljuk.
3. Közben a kétszínű paprikát kicsumázzuk, a zöldbabhoz hasonló nagyságú csíkokra vágjuk. 10 perccel azelőtt, hogy a hús megpuhulna, a zöldbabot – ha mélyhűtött babból főzzük, azt fagyosan dobjuk bele -, 5 perc elteltével pedig a paprikát adjuk hozzá.
4. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára dolgozzuk, a zöldséges bárányragu levét ezzel sűrítjük. A citrom kifacsart levével ízesítjük, ha kell utánasózzuk, fűszerezzük. A fölaprított petrezselyemmel megszórva, párolt rizzsel tálaljuk.

Jó tanács
– Kicsontozott csirke- vagy pulykafelsőcombból ugyanígy főzhetjük, csak úgy kalkuláljunk, hogy a csirkehúst kevesebb ideig kell puhítani.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag (köret nélkül): 584 kcal