Tojással, sonkával töltött cipó

Tojással, sonkával töltött cipó
Hozzávalók
a tésztához:
1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, fél kiskanál kristálycukor vagy méz, 35 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet), 1 kiskanál só, 4 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojás
a töltelékhez:
1 kis fej hagyma (6 dkg), 3 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet 2 evőkanál olaj is), 30 dkg sonka, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, néhány bazsalikomlevél (ez el is maradhat), 3 tojás, só, őrölt fekete bors
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás
a tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj

1. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot beleszórjuk és 15 percre félretesszük, hogy az élesztő felfuthasson, azaz elkezdjen dolgozni.
2. A lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk, majd az olvasztott, de csak langyos vajjal, a tojásokkal és a tejes élesztővel összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától. Letakarva, meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a töltelékét.
3. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és egy serpenyőben, az olvasztott vajon kevergetve megfonnyasztjuk. Az apróra vágott sonkával tovább pirítjuk, a zúzott fokhagymával, a fölaprított petrezselyemmel és bazsalikommal fűszerezzük.
A tojásokat kissé sózva, borsozva villával fölverjük, a hagymás sonkára öntjük. Kevergetve megsütjük, kihűtjük.
4. A tésztát meglisztezett gyúrólapon 30×40 centisre nyújtjuk, és a középső 10 centis sávra halmozzuk a tölteléket. A két szélén a töltelékig 2 centinként bevagdaljuk a tésztát, megkenjük felvert tojással. Felváltva az egyik, majd a másik oldalról a töltelékre hajtjuk a tésztát úgy, hogy a végeket is beborítsa. Enyhén kiolajozott tepsibe tesszük és a maradék tojással a tetejét is lekenjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.
5. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 25 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük.

Jó tanács
– Sonka helyett gombával is ugyanígy süthetjük.

1040 gramm
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
100 gramm: 261 kcal • fehérje: 13,7 gramm • zsír: 11,1 gramm • szénhidrát: 26,5 gramm • rost: 0,3 gramm • koleszterin: 165 milligramm