Almarózsa

Almarózsa
Hozzávalók:
50 dkg készen kapható fagyasztott vajas, leveles tészta, 6 piros alma, 5 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj, 1 kisebb citrom reszelt sárga héja
az alma főzéséhez:
kb 1 liter víz, 3-4 evőkanál kristálycukor, fél citrom leve
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tálaláshoz:
porcukor

1. A tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük. Az almákat megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, majd miután magházukat kivájtuk, 3 milliméter vastagon fölszeleteljük.
2. Közben kb. 1 liter vizet fölforralunk, a cukorral és a citrom levével ízesítjük. Az almaszeleteket belerakjuk, majd a tűzről nyomban lehúzzuk. 1 percig még puhulni hagyjuk, majd leszűrjük, rácsra rakva leszárogatjuk. Akkor jó, ha a szeletek könnyen hajlíthatók, de nem főttek szét annyira, hogy eltörjenek.
3. A leveles tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 3 milliméter vékonyságúra, kb. 32 centi hosszúra téglalap alakúra nyújtjuk.
A kristálycukor, fahéj és citromhéj keverékével egyenletesen meghintjük, majd sodrófával egy kicsit a tésztába is nyomjuk, hogy ne potyogjon ki töltés közben. Az így kb. 2 mm vékonyságúra ellapított tésztát derelyevágóval kb. kétujjnyi (3,5-4 centi) széles csíkokra vágjuk.
4. A csíkokra jobbról balra rárakosgatjuk az almaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást, de a két szélét szabadon hagyjuk, hogy majd összecsippenthessük. Balról kezdve szorosan felcsavarjuk úgy, hogy minden csavarás a másik alá essen egy kicsivel, hisz a rózsaszirmok sem egyvonalban terülnek el. Ha egy kész, a tészta végét odacsippentjük a tészta oldalához, és fogvájóval is átszúrjuk, hogy biztosan megtartsa az alakját. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
5. Ha mind kész, előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC, légkeveréses sütőben 180 ºC) kb 25 percig sütjük. Langyosan, porcukorral behintve tálaljuk.

10 db
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
1 darab: 340 kcal • fehérje: 3,4 gramm • zsír: 20,5 gramm • szénhidrát: 35,4 gramm • rost: 1,2 gramm • koleszterin: 58 milligramm