Quinoasaláta görögösen


Hozzávalók:
16 dkg (2 dl) quinoa, 4 dl víz, csipetnyi só, 50 dkg paradicsom, 1 kígyóuborka (kb. 35 dkg), 2 közepes lilahagyma (újhagyma is lehet), 20-25 dkg feta sajt vagy juhsajt, 6-8 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, egy-egy csipetnyi só, őrölt fekete bors és kakukkfű, 10 dkg kimagozott olajbogyó (lehetőleg fekete)

1. A quinoát 10-15 percre langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A 4 deci vizet fölforraljuk, a quinoát beleöntjük, kissé megsózzuk, lefödve, kis lángon 12-15 perc alatt puhára főzzük. A tűzről levéve 5 percig duzzadni hagyjuk, majd villával felkeverjük, hűlni hagyjuk.
2. Közben a zöldségeket megmossuk. A paradicsomok szárát kimetsszük, a szemeket 1,5 centis kockákra vágjuk. Az uborkát – miután két végét lecsaptuk – a paradicsomhoz hasonlóan fölaprítjuk. A megtisztított hagymát meg a lecsöpögtetett sajtot ugyancsak 1,5 centis kockákra vágjuk.
3. Az így előkészített hozzávalókat, -beleértve a kihűlt quinoát is – , egy tálba tesszük, az olívaolajjal és a citrom kifacsart levével meglocsoljuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, végül a fölszeletelt olajbogyót is beleforgatjuk.

Jó tanács
– Kakukkfű helyett oreganóval vagy majoránnával, esetleg bazsalikommal is fűszerezhetjük.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 530 kcal
19,1 g fehérje • 36.7 g zsír • 31,0 g szénhidrát • 4,8 g rost • 40 mg koleszterin