Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, fél mokkáskanál kristálycukor, 60 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy kenyérliszt is lehet), 1 kiskanál só, 2 tojás, 7 dkg vaj, 7 dkg sertészsír, 1 fej fokhagyma, fél csokor petrezselyem, egy kevés szárított majoránna és origano
a formáláshoz:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj
a lekenéshez: 0,5 dl tej
1. Az élesztőt 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, a cukrot beleszórjuk, 2 evőkanál lisztet hozzákeverünk. Meleg, kb. 35 °C -os helyen, letakarva 15-20 perc alatt fölfuttatjuk. A többi lisztet a sóval összeforgatjuk.
2. Közben a tojásokat egy kissé fölverjük, az éppen csak langyosra olvasztott vajat és zsírt hozzáadjuk. A többi liszttel, a maradék langyos vízzel, a kovásszal könnyen kezelhető tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg, kb. 32 °C- os helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
3. Enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, a megtisztított és apróra reszelt fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, a majoránnát meg az origanot beledolgozva finoman átgyúrjuk. Egy kivajazott püspökkenyérformába tesszük, tetejét egy kevés langyos tejjel lekenjük, 2-3 helyen bevágjuk. Letakarva, meleg, kb. 32 °C- os helyen 35-40 perc alatt újra megkelesztjük.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) 40-45 perc alatt megsütjük. Ha kész, vizes ecsettel lekenjük. 10 perc elteltével rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.
Jó tanács
– Az utolsó 10 percre pillantsunk a sütőbe, mert ha a kenyér túlzottan pirulna, le kell takarni alufóliával.
8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy adag: 461 kcal