Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 20 dkg libazsír, 2 dl fehérbor, 2 tojás, 1 csapott kiskanál durvára darált fekete bors, 1 kiskanál só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojássárgája
1. A lisztet a hideg zsírral gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd a borral, a tojásokkal, a borssal és a sóval összegyúrjuk. Akkor jó, ha lágy tészta lesz belőle, amelyik elválik a tál falától. Letakarva éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Meglisztezett gyúrólapon a tésztát vastag hengerré sodorjuk, és 12, egyenként kb. 8 dekás részre vágjuk. A kis tésztadarabokat egyenként 3 egyforma részre vágjuk, s kb. 18 centi hosszú rudacskákká sodorjuk. Ezután éppen úgy, mint a fonott kalácsot, hármas copffonással összefonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
3. Kikevert tojássárgájával a fonatokat megkenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 32-35 percig sütjük.
Megjegyzés
– Ez egy eredeti zsidó sütemény, mely borkorcsolyának – egy pohár bor kísérőjeként – is nagyszerű. Frissen finom igazán.
12 darab
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Egy darab: 324 kcal