Bécsi fiáker-gulyás

Bécsi fiáker-gulyás
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár, 70 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg disznózsír (lehet kb. 1 dl olaj is), fél kiskanál köménymag, 2 evőkanál pirospaprika, fél kiskanál majoránna, 1 kiskanál ecet, 8 dl marhahúsleves, só, 5 tojás, 5 virsli, 3 evőkanál olaj, 5 csemegeuborka

1. A húst 3 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, nagyon vékonyan fölszeleteljük.
2. A zsírt egy lábasban fölolvasztjuk, a hagymát rárakjuk és aranybarnára pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymagot, a pirospaprikát és a majoránnát. Fél percig pirítjuk, az ecettel meglocsoljuk, majd azonnal rárakjuk a húst. Kevergetve, saját levében pirítjuk-pároljuk, míg teljesen a zsírjára nem sül. Ekkor annyi forró levest öntünk rá, amennyi éppen ellepi a húst, s amint újra forr a leve, kis lángra állítjuk. Kis rést hagyva lefödjük, s kb. 2 óra alatt vajpuhára pároljuk. Szinte csak a legvégén sózzuk meg, amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult. Közben többször megkeverjük, ha kell, elpárolgó levét levessel pótoljuk. Akkor jó, ha készen a magyaros marhapörkölthöz hasonlóan szaftos lesz.
3. Amikor a gulyás kész, a tojásokból egy kevés olajon tükörtojást sütünk. A virslik egyik végét kereszt alakban mélyen bevágjuk, majd olajon megsütjük, így szépen kinyílnak.
4. Következhet a tálalás. A gulyást mélyebb tányérokba merjük, s minden adag tetejére 1 tükörtojást, 1 sült virslit és 1 legyező alakúra vágott csemegeuborkát rakunk. Ropogós héjú, puha bélű kenyérrel, jól behűtött osztrák sör kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– Ismert egy leegyszerűsített változata is, melyben a kész gulyáshoz fölkarikázott virslit és kockákra vágott uborkát kevernek, s tálaláskor erre teszik a tükörtojást.

Jó tudni
– A figyelmes utazó Bécsben járva még ma is láthatja,
hogy a bécsiek (köztük a legújabb kori fiákeresek) még mindig szívesen eszik a wiener fiaker-gulasch-t, azaz a fogathajtókról elnevezett speciális bécsi pörköltet, ami az osztrák konyha egyik világhírű specialitása azzal együtt, hogy szinte mindenhol tudják róla, hogy a szintén világhírű magyar gulyás, pontosabban ahogy mi nevezzük, a pörkölt közeli rokona.

5 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 716 kcal • fehérje: 34,9 gramm • zsír: 58,8 gramm • szénhidrát: 11,5 gramm • rost: 3,6 gramm • koleszterin: 342 milligramm