Baracklekváros citromos szelet

Baracklekváros citromos szelet
Hozzávalók
a piskótához:
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál finomliszt, 1 citrom héja
a töltéshez:
7-8 evőkanál sárgabaracklekvár
a citromkrémhez:
3 dl tej, 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 1 evőkanál zselatinpor, 1 citrom reszelt héja és leve (1 dl), 7 evőkanál kristálycukor, 3 dl habtejszín
a díszítéshez:
tejszínhab

1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük. A tojásfehérjét a vége felé hozzáadott maradék cukorral kemény habbá verjük. 2-3 részletben a cukros tojássárgájába forgatjuk, közben ugyanígy, részletekben a lisztet is beleszórjuk.
2. Sütőpapírral bélelt gáztepsiben elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A piskótalapot még melegen fölhengergetjük – hidegen törik – és így hagyjuk kihűlni.Ezután kitekerjük, a lekvárral megkenjük, és újra összecsavarjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, hogy majd szeletelni lehessen.
3. A krémhez a tejet a pudingporral, a zselatinporral, az alaposan megmosott citrom reszelt héjával és kifacsart levével (ennek 1 decinyinek kell lennie) meg a cukorral kikeverjük. Kis lángon, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük (vigyázni kell, mert könnyen odakaphat!), és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
4. Egy püspökkenyérformát folpackkal kibélelünk. A lekváros piskótatekercset ujjnyi vastagon 15 szeletre vágjuk. Egyharmadát a formába rakjuk és rásimítjuk a citromos krém felét. Piskótatekercs, maradék krém, majd ismét piskótatekercs következik. Hűtőszekrényben dermesztjük 2-3 órán át.
5. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, majd a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Tetejüket tejszínhabbal díszítjük.

kb. 16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + dermesztés
Egy szelet: 244 kcal