Aszalt szilvás gesztenyével töltött rántott csirkemell

Aszalt szilvás gesztenyével töltött rántott csirkemell
Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé (60 dkg), só, őrölt fehér bors, 15 dkg hámozott főtt gesztenye (fagyasztva is kapható), 15 dkg sertéslapocka vagy pulykafelsőcomb (lehet a csirkemellről leeső apróhús is), 3 dkg füstölt szalonna, 1 tojás (igazából csak a fele kell), 5-6 szem magozott puha aszalt szilva, 1 evőkanál főzőtejszín
a bundázáshoz:
4-5 evőkanál finomliszt, 2 nagy tojás, 6-7 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj

1. A mellfiléket lapjában bevágjuk, téglalap alakúra kiverjük, enyhén megsózva, megborsozva félrerakjuk.
2. A töltelékhez a sertéslapockát vagy a mellfiléről leeső darabokat fölaprítjuk, a gesztenyével és a szalonnával együtt ledaráljuk – itt általános arány, hogy ugyanannyi a gesztenye, mint a hús, és a hús súlyának kb. 20 %-a a szalonna. A végét egy szelet kenyérrel nyomjuk ki a darálóból, hogy semmi ne maradjon benne. A tojást kissé felverjük, felét a töltelékbe tesszük – tényleg olyan kicsi a mennyiség, hogy nem kell bele több, ami marad, tegyük félre máshoz, például a bundázáshoz. Az aszalt szilvát hat részre vágva hozzáadjuk a tejszínnel együtt. Megsózzuk, megborsozzuk.
3. Egy nagyobb alufólialapot kiterítünk, egy csirkeszeletet ráfektetünk. A gyümölcsös húsos töltelék negyedét egy vastagabb csíkban ráhalmozzuk, majd a fólia segítségével föltekerjük. A fólia két végét ellentétes irányban csavarjuk, hogy a hústekercs kellően szoros legyen. Ugyanígy készítjük el a másik 3 tekercset is. Enyhén sózott, forrásban lévő vízben főzzük 12-14 percig, majd leszűrjük, hűlni hagyjuk.
4. A fóliából kicsomagoljuk, minden csirketekercset a hagyományos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázunk.
5. Egy kisebb lábasban bő olajat forrósítunk és a hústekercseket néhány perc alatt megsütjük benne. Miután főtt tekercsekről van szó, elég ha arra törekszünk, hogy szép aranybarna színük legyen és belül is átforrósodjanak. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
6. Kissé ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Burgonyapüré, szilva és körtebefőtt vagy gyümölcssaláta illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– A töltelékbe 2-3 szem durvára vágott dió is kerülhet és 1-1 csipetnyi őrölt fahéjjal meg szegfűszeggel is fűszerezhetjük.
– Remek ünnepi fogás, ami előző nap előkészíthető, megfőzhető, akár be is bundázható, csak sütni kell frissen. Az előfőzés előnye az is, hogy sütés közben így nem szív magába annyi olajat.
– Pulykamellből is ugyanígy süthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 678 kcal