Meggy smarni


Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 kisebb citrom reszelt héja, 4 evőkanál tejszín, 3 evőkanál finomliszt
a sütéshez:
5 dkg vaj
a gyümölcsraguhoz:
5 dkg mazsola, 3-4 evőkanál rum, 25 dkg magozott meggy (idényen kívül fagyasztott vagy befőtt), 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj
a tetejére:
porcukor

1. A tojásokat a kétféle cukorral jó krémesre, habosra keverjük. Csipetnyit megsózzuk, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a tejszínt és a lisztet hozzáadjuk. Letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük fél órán át, ez pontosan elég idő arra, hogy megfőzzük a gyümölcsragut.
2. A mazsolát a rummal meglocsoljuk. A meggyet a fele cukorral és a vaníliás cukorral édesített, fölforralt borba rakjuk, pár perc alatt félpuhára főzzük. A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, a maradék cukrot kevergetve aranybarnára karamellizáljuk rajta. A boros, meggyet ráöntjük, fél deci vízzel vagy borral higítjuk, 2 percig főzzük. A tűzről levéve a rumos mazsolát beledobjuk.
3. A sütéshez való vajat egy széles serpenyőben fölolvasztjuk, a tojásos masszát beleöntjük. Közepes lángon, lapátkanállal néha belekeverve ugyanúgy sütjük meg, mint a rántottát szokás, majd azonnal tányérokra szedjük, a forró boros meggyel meglocsoljuk, a tetejét porcukorral behintjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 717 kcal