Vargabéles


Hozzávalók:
15 dkg finommetélt, fél kiskanál só, 4 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 kg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 1 púpozott evőkanál búzadara, 1 nagyobb citrom vagy narancs reszelt héja, 1 csomag (6 lapos) réteslap
a sütéshez:
3-4 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa
a tetejére:
porcukor

1. A finommetéltet enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral meg a vaníliás cukorral sűrűn folyósra keverjük, majd a tejfölt, az áttört túrót, a mazsolát meg a búzadarát hozzáadjuk.
2. Reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a jól lecsöpögtetett tésztát belekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a maradék cukrot is beleszórjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.
3. Egy 20×30 centis tűzálló tálat vagy kisebb magas peremű tepsit kiolajozunk, morzsával meghintjük, majd 3 réteslapot belesimítunk úgy, hogy közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, és morzsával megszórjuk. A tölteléket egyenletesen ráhalmozzuk. A maradék réteslapokkal befedjük, miután rétegenként megolajoztuk, morzsával meghintettük.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 50 percig sütjük. Mielőtt fölszeletelnénk, 20 percig pihentetjük. Tála-láskor a tetejére porcukrot szitálunk.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy szelet: 356 kcal • fehérje: 18,8 gramm • zsír: 15,5 gramm • szénhidrát: 35,1 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 130 milligramm