Túrós ökörszem

Túrós ökörszem

Hozzávalók
a tésztához:
2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, fél kiskanál só, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojássárgája
a nyújtáshoz:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró, 5 evőkanál (10 dkg) kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál tejföl, 4-5 dkg mazsola, 1 kisebb citrom reszelt sárga héja, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 tojásfehérje
a lekenéshez:
1 tojássárgája
a tetejére:
porcukor

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot belekeverjük. Meleg helyen 15 percre félretesszük, hogy az élesztő fölfusson. A Lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk, majd a tejes cukros élesztővel, az olvasztott de nem meleg vajjal és a tojások sárgájával 6-8 perc intenzív dagasztással közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. A túrót szitán átpasszírozzuk, majd a kétféle cukorral és a tejföllel krémesre keverjük. Beleszórjuk a mazsolát, a jól megmosott citrom reszelt hájával ízesítjük, a zsemlemorzsát hozzákeverjük. 10 percre félretesszük, hogy a morzsa egy kicsit megduzzadhasson benne, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
3. A tésztát finoman átgyúrjuk, egy meglisztezett gyúrólapra borítjuk, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy lisztbe mártott 8,5-9 centi átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent tepsire tesszük. (A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kiszaggatjuk.) Egy belisztezett pohár talpával mindegyiknek benyomjuk a közepét, s ebbe a mélyedésbe kanalazzuk a túrótölteléket.
4. A túró körül a tésztát kikevert tojássárgájával lekenjük – szokás adni a sárgájához 1 mokkáskanál vizet is, és meleg helyen 30-35 percen át kelesztjük. Ekkor a tésztát újra lekenjük a tojássárgájával, 10 percre félretesszük, végül előmelegített kemecében, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal – viszonyításképpen hagyományos sütőben 210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC lenne – szűk 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
5. Langyosan, egy kevés porcukorral behintve tálaljuk.

16-18 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 409 kcal ● fehérje: 15,3 gramm ● zsír: 12,7 gramm ● szénhidrát: 57,6 gramm ● rost: 2,3 gramm ● koleszterin: 80 milligramm