Tex-mex szűzpecsenye paradicsomos kukoricás babsalátával


Hozzávalók:
60 dkg sertésszűzpecsenye, 2 evőkanál csípős mustár, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál barna cukor (kristálycukor vagy méz is lehet), 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
a kenegetéshez: 2-3 evőkanál olaj
a paradicsomos kukoricás babsalátához:
1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 15 dkg sűrített paradicsom, 1-2 evőkanál sötét szójaszósz, fél citrom leve, 1-2 evőkanál porcukor, egy-egy csipetnyi rozmaring és kakukkfű, só, őrölt fekete bors, csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 40 dkg Bonduelle konzerv vörösbab, 20 dkg Bonduelle konzervkukorica

1. A szűzpecsenyét, miután lehártyáztuk, 8 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, széleit bevágjuk.
2. Egy tálban a mustárt, az olajat, a sűrített paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a cukrot és az Erős Pistát összekeverjük. A húst beleforgatjuk és alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. Letakarva 1-2 napra hűtőszekrénybe tesszük.
3. Amikor a rostély kellően forró és a faszén csak parázslik alatta, a fűszeres hússzeleteket rárakjuk és egyszer-kétszer megforgatva kb. 6 perc alatt megsütjük. Közben olajjal kenegetjük, nehogy kiszáradjon. Ha kész, tányérra rakjuk és pár percre letakarjuk.
4. Köretként paradicsomos kukoricás babsaláta illik hozzá. Ez úgy készül, hogy a vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy lereszeljük. Egy serpenyőben vagy lábasban az olajat megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, közepes lángon 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük. A sűrített paradicsomot hozzákeverjük, a szójaszósszal ízesítjük, kb. 1 deci vízzel higítjuk (ez lehet a babkonzerv leve is), a citrom kifacsart és átszűrt levével és a porcukorral ízesítjük, a rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezzük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Tehetünk bele egy kevés csípős Piros Aranyat vagy Erős Pistát is. Éppen csak 1-2 percig forraljuk, hűlni hagyjuk, majd a konzervbabot és a konzervkukoricát belekeverjük, tálalásig behűtjük.

Jó tanács
– A hússzeleteket egy serpenyőben, egy kevés olajon is megsüthetjük.
– Készülhet Bonduelle Kentucky vörösbab barbeque szószban vagy Bonduelle Mexicana vörösbab konzervekkel is, de figyeljünk oda, hogy ezekben az esetekben kevesebb sűrített paradicsom és ízesítő kell a szószba.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés
Egy adag: 715 kcal