Túrós rétes (édes)


Hozzávalók:
2 csomag (4 lapos) réteslap, 4-5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
a töltelékhez: 75 dkg félzsíros tehéntúró, 8-10 dkg mazsola, 2 citrom reszelt héja, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 púpozott evőkanál búzadara, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás
a sütéshez:
olaj, zsemlemorzsa

1. A túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgájával összekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
2. Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, kicsavarjuk, az asztalra terítjük. Egy réteslapot ráfektetünk. Egy kevés olajjal megkenjük, zsemlemorzsával meghintjük. Még három réteslapot rétegezünk rá úgy, hogy közüket olajjal megkenjük, morzsával megszórjuk.
3. A felső lap felénk eső oldalára egy csíkban valamivel több morzsát – 1 evőkanálnyit – szórunk, erre kerül a töltelék fele. Készülhet úgy is, hogy a tölteléket nem egy csíkban halmozzuk rá, hanem szétterítjük az egész felületén. A konyharuha segítségével föltekerjük – előtte a réteslap mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé fölhajtunk, hogy sütés közben ne nyíljon szét –, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is.
4. Tetejüket olajjal vékonyan megkenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 30 percig sütjük. Egy rúd rétesből 8 szeletet vághatunk.

2-2 rúdhoz (16 szelethez)
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 227 kcal