Túrós kukucskálós

Túrós kukucskálós
Hozzávalók
a kakaós tésztához (golyókhoz):
12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg kristálycukor, 2 tojás, 20 dkg finomliszt, 3 evőkanál keserű kakaópor, 1 kiskanál sütőpor
a túrós részhez:
5 tojás, 25 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 50 dkg tehéntúró, 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin, finomliszt

1. A kakaós tésztához (golyókhoz) a puha (szobahőmérsékletű) vajat a cukorral kikeverjük, de nem kell, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne, elég, ha sütés közben olvad és így puhítja a tésztát. A tojásokat egyesével beledolgozzuk. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, a cukros vajas keverékkel összegyúrjuk.
2. A masszából 30 diónyi gombócot formálunk és egy 30×20 centis, kivajazott, belisztezett tepsibe rakjuk 6×5 sorban.
3. A túrós részhez a tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi cukorral és a vaníliás cukorral pár perc alatt jókrémesre keverjük. Ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3 perc. A puha (szobahőmérsékletű) vajjal még 1 percig keverjük. Az áttört túrót és a vaníliás pudingport hozzáadjuk. A cukros tojáshabból 2-3 evőkanálnyit belekeverünk, így már laza mozdulatokkal beleforgathatjuk a többi habot is. Egyenletesen a kakaós golyók közé illetve tetejére simítjuk.
4. Előmelegített sütőben, közepesnél lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb.35 percig sütjük. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk. Porcukorral behintve tálaljuk.

12 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 537 kcal ● fehérje: 14,7 gramm ● zsír: 25,1 gramm ● szénhidrát: 62,3 gramm ● rost: 2,6 gramm ● koleszterin: 117 milligramm