Gólya-torta -lépésről lépésre- készítette Gödöllei Csilla

Hozzávalók
a piskótához:
7 tojás, 7 evőkanál finomliszt, 7 evőkanál kristálycukor, csipetnyi só (el is hagyható), 1 csapott kiskanál Jilk paszta (ha hagyományos piskótát sütünk, akkor ez nem kell)
a túrókrémhez:
6 tojássárgája, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 nagy citrom reszelt héja, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg aprószemű tehéntúró
az ízesítéshez:
30-40 dkg friss vagy 15 dkg aszalt gyümölcs (őszi-vagy sárgabarack – ezek befőttek is lehetnek, málna, eper – ezek fagyasztottak is lehetnek, aszalt szilva vagy barack stb.), apróra vágott őszibarack befőtt vagy magozott puha aszalt szilva ízlés szerint
a torta díszítéséhez:
1,3 kg fehér marcipán, 2-3 késhegynyi piros porfesték, 1 késhegynyi fekete porfesték, csipetnyi kék porfesték, csipetnyi rózsaszín porfesték

A gólya-mese már a múlté, de nagyon kedves téma lehet, akár egy torta estében is. Elkészítése nem kötődik évközi ünnephez, „időtlensége”, ill. aktualitása miatt bármikor el lehet készíteni, főleg, ha egy új családtag érkezését szeretnénk stílusosan bejelenteni, vagy megünnepelni.

1. A piskótatésztát akár a megszokott módon is elkészíthetjük, de süthetjük a következők szerint is: az összes hozzávalót, beleértve a kevésbé ismert jilk pasztát is (erről részletesebben a konyhai kisokosban olvashatnak) egy nagyobb méretű tálba rakjuk és robotgéppel 4-6 percen át a legmagasabb fokozaton keverjük. A piskótatésztát egy sütőpapírral bélelt hagyományos nagytepsibe (40×37 centis) simítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165°C) 22-25 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük. Konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a túrókrémet.
2. Ehhez a tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük (ez robotgéppel, a legmagasabb fokozaton 2-3 perc) majd gőzfürdő felett felmelegítjük. 6-8 perc melegítés és folyamatos kevergetés után kiemeljük a gőzfürdőből és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a puha (szobahőmérsékletű) vajat/margarint beledobjuk, robotgéppel simára-habosra kikeverjük. Az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük, majd a szitán átpasszírozott túrót is beledolgozzuk.

3. A tésztát 5, mindíg kicsit kisebb részre vágjuk, a lényege, hogy amikor majd egymásra illesztjük, háztetőt (piramist) formáljanak. A krém nagy részét a tésztára kenjük, a földarabolt gyümölccsel megrakjuk és egymásra rétegezzük a képen látható módon.


4. A maradék túrókrémmel kívülről is bekenjük a “háztetőt”, egyrészt hogy a lépcsőzetes részeket kitöltse, másrészt, hogy erre rá tudjon tapadni a marcipán. Nem kell vastagon, különben „megcsúszik rajta”, csak egyenletesen. Hűtőszekrényben dermesztjük, amíg elkészülnek a marcipándíszek. A díszítéshez szánt marcipánból 1 kilót mikrohullámú sütőben nagyon rövid ideig melegítünk (1 kilós tömb 20 másodpercig melegíthető, közben egyszer megfordítva), de csak óvatosan, mert könnyen megéghet. Melegítve könnyebb vele dolgozni, a lényeg, hogy langyos legyen, de nem forró, mert akkor használhatatlan lesz!). A piros színű porfestéket a kinyújtott marcipánon egyenletesen elszórjuk. Felcsavarjuk, mintha piskótatekercs lenne és egyenletesen összedolgozzuk. Fontos, hogy a marcipán gyúrásához és nyújtásához minimum 1x átszitált porcukrot kell használni, hogy ne ragadjon le a munkalapra, kezünkre és a nyújtófára.
5. Ezután 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, a tésztatetőre tesszük és szépen az oldalára simítjuk, hogy felvegye a tető formáját. A maradék behajló részt nem vágjuk le, hanem a tetősíkra simítjuk.

6. Ellenben a tortáról lelógó részeket éles késsel levágjuk, újra összegyúrjuk, ezek lesznek majd a cserepek. Ehhez 5-6 milliméter vastagságúra nyújtjuk és egy 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Az így kapott korongok két oldalát kb. 1 centi vastagságban levágjuk, majd a középen maradt részt keresztben megfelezzük. Ezek lesznek a cserepeket, amiből oldalanként kb. 42 darab szükséges.



7. Ám mielőtt a cserepeket a tetőre rakjuk, zárósorként (és hogy legyen min megtámaszkodnia a szélső cserepeknek) mindkét oldalra kb. 1 cm átmérőjű hurkát illesztünk. (Ha nem tapadna a marcipán a marcipánra, az adott helyen be lehet nedvesíteni ecsettel vagy vízbe mártott ujjal.)

8. A cserepezést a legalsó sorral kezdjük és így haladunk a tető gerince felé. A második (és minden páros sort) úgy illesztünk, hogy a cserép az alatta lévő cserepeket felesben takarja, ugyanúgy, mint az igazi tetőfedésnél. Ekkor a hiányos sorokat hosszában kettévágott félcseréppel zárjuk le.

9. A tető gerincére kb. 6 milliméter vastagra nyújtott marcipánból „kúpcserepeket” illesztünk. A maradék – beleértve a cserepezésnél leeső részeket is – piros (vörös) marcipánból egy 8-9 centi hosszú kéményt formázunk, aminek az oldalait lesimítjuk, hogy szögletes legyen. Az egyik végét 45 fokos szögben levágjuk és végül téglamintát karcolunk bele egy tompa késsel. Az elkészült kéményt egy kb. 14 centi hosszú hurkapálcára csúsztatva rögzítjük a tetőre. (A hurkapálca fontos, megakadályozza, hogy a kémény lecsússzon!)



10. A kémény tetejére fehér marcipánból kb. 6x6x2 centi vastagságú fedést készítünk és erre apró szálakra vágott fekete marcipánból „ágakat” teszünk. Alatta egy picit be kell nedvesíteni vízzel, hogy ne potyogjanak le. Ebbe a fészekbe ültetjük majd a gólyát.

11. A gólya egy gyakori motívum, készen is lehet kapni, de egy kis türelemmel és találékonysággal bárki könnyedén elkészítheti. Kb. egy tojásnyi fehér marcipánt úgy formálunk, hogy egyik fele vastagabb maradjon (ez a gólya teste) a másik fele egy kis nyújtással (ez a nyaka) egy kis gömbben végződjön (ez a feje). A képen látható formára illesztjük, két mogyorónyi darabból szárnyakat formázunk rá és fekete marcipánnal kis nyújtott cseppformákból díszítjük a szárnyak végét, majd a szemeket készítjük el egy-egy pici marcipánból: kis vonalból és kis golyóból. Piros marcipánból hosszú csőrt formázunk.
12. Következik a baba. Ehhez egy mogyorónyi fehér marcipándarabból ovális pólyát formálunk, arra egy kis rózsaszínű golyócskát teszünk, ez a baba feje, majd a pólyát és a baba arcát megdíszítjük. Végül helyére tesszük a gólyát és a babát és már készen is vagyunk.

12 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy szelet: 843 kcal ● fehérje: 17,4 gramm ● zsír: 46,4 gramm ● szénhidrát: 87,9 gramm ● rost: 7,6 gramm ● koleszterin: 205 milligramm
Nehézségi foka: ●●●●○○

ünnepi