Palóc oldalas


Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas, só, 4 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 kg friss zöldbab (idényen kívül 80 dkg fagyasztott vagy konzervbab), egy kis pohár (1,5 dl) tejföl

1. Az oldalast négy részre vágjuk, körös-körül besózzuk, egy akkora lábasba rakjuk, amibe éppen belefér. 8 deci vizet öntünk alá, lefödjük, és kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk, közben elpárolgó levét pótoljuk. Ha kész, átrakjuk egy vékonyan kikent tepsibe és közepesen forró sütőben, a felső polcra téve 10-15 perc alatt szép pirosasra sütjük.
2. Amíg a hús puhul, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és egy kisebb lábasban, a maradék olajon (zsíron) megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a sűrített paradicsommal ízesítjük és ráöntjük a hús főzőlevét. Fölforraljuk, kis lángra állítjuk, lefedjük, 20-25 percig főzzük.
3. A zöldbabot megtisztítjuk, ha kell leszálkázzuk, 3 centis darabokra vágjuk, a hagymás lébe rakjuk, 15-20 perc alatt roppanósan puhára főzzük. A tejfölt a bab forró főzőlevéből egy kevéssel simára keverjük, így öntjük a többi babhoz. Éppen csak 2-3 percig fedetlenül forraljuk. Tálaláskor az oldalast ráfektetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 520 kcal