Szilvabőr – készítette Hegyi Mónika

Szilvabőr
Hozzávalók (2 nagyméretű sütőlemezhez):
60 deka szilva (magozás utáni tiszta súly), 1 nagyobb alma héjastól (a pektintartalma miatt), fél pohár (1,25 dl= kb. 12 dkg) barna nádcukor (lehet méz is), egyész fahéj, szegfűszeg, ujjnyi gyömbér felkarikázva

1. A megmosott, kimagozott szilvát és a kicsumázott cikkekre vágott almát egy lábasba rakjuk, a fél pohárnyi barna nádcukrot rászórjuk. A fűszergömbbe (teatojásba) rakott fűszereket beletesszük.
2. Összekeverjük és alágyújtunk. Amint forr, kis lángra állítjuk, bő fél óra alatt “szottyosra” főzzük. Miután a fűszergömböt kihalásztuk belőle, botmixerrel simára pürésítjük.
3. A pürét kétfelé osztva, kb. 3 milliméter vastagon sütőpapírral bélelt nagyméretű sütőlemezekre simítjuk.
4. Ezután 50 fokosra előmelegített sütőbe egymás alá rakjuk mindkét tepsit és a masszát kb. 6 órán át így szárítjuk – az aszalás ideje a gyümölcspép vastagságától is függ. Sütés közben a sütő ajtaját egy fakanál nyelével kitámasztjuk, hogy a gőz könnyebben távozhasson.
5. Akkor jó, ha a massza könnyedén elválik a sütőpapírtól. Ha jónak gondoljuk, a sütőt lezárjuk, s benne hagyjuk kihűlni a csemegét.
6. Amikor kihűlt, a sütőpapírról leemeljük-lehúzzuk, szorosan fölcsavarjuk, majd nagyjából kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, így kis csigaformájúak lesznek.

Jó tanács
– Másféle gyümölcsből is készíthetjük, de javasolt hogy mindig kerüljön bele héjas alma, a pektintartalma miatt, ami remekül sűrít.
– Zsírpapírba tekerve a hűtőszekrény ajtajában fél évig is eláll.

12 főre
Elkészítési idő: 7 óra (ebből csak szűk 1 óra a munka)
Egy adag: 88 kcal