Virslis, sajtos töltött zsemle – készítette Belák Regina

Virslis, sajtos töltött zsemle
Hozzávalók:
20 darab szikkadt zsemle, 1 liter tej, 40 dkg virsli vagy párizsi, 4-5 kovászos uborka, 20 dkg trappista sajt, 1 édes húsos paprika (“tévépaprika”), 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl, 4 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma (snidling), csipetnyi reszelt szerecsendió, só, őrölt fekete bors
a tepsi kikenéséhez: olaj
a lekenéshez: 2 tojássárgája
a tetejére: 10-15 dkg reszelt trappista sajt

1. A sütőt jó közepesen forróra (légkeveréses sütőben 175 °C) előmelegítjük. A zsemlék tetejéből egy vékony szeletet levágunk, majd belsejüket úgy vájjuk ki, hogy kb. félcenti vastag faluk maradjon.
2. A kivájt zsemlebelsőt nagyjából a fele tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A virslit hozzádaráljuk – a végét egy kis zsemlével nyomjuk ki, hogy ne maradjon belőle a darálóban. Hozzáreszeljük a kovászos uborkát, a sajtot és a kicsumázott paprikát. A tejföllel és a tojásokkal összekeverjük, a zúzott fokhagymával, az apróra vágott metélőhagymával és a szerecsendióval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, jól összedolgozzuk.
3. A kivájt zsemléket egy pillanatra a maradék tejbe mártjuk úgy, hogy a belsejük ne legyen tejes! Az ízes tölteléket belekanalazzuk, tetejüket visszaillesztjük.
4. Kiolajozott tepsibe rakjuk, tetejüket (kalapjukat) tojássárgájával lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 20 perc alatt megsütjük. Melegen, frissen finom.

20 darab
Elkészítési idő: 50 perc
Egy darab: 325 kcal