Fűszeres bakonyi betyárgulyás – készítette a csömöri képviselőtestület csapata

Fűszeres bakonyi betyárgulyás - készítette a csömöri képviselőtestület csapata
Hozzávalók:
15 dkg főtt füstölt kolozsvári szalonna, 1 evőkanál sertészsír, 1 közepes vöröshagyma, 50 dkg sertéslapocka, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 friss zsályalevél (lehet szárított is), néhány ágacska friss kakukkfű (lehet szárított is), 1 liter csontleves, 1-2 babérlevél, 25 dkg erdei gomba (legjobb vegyesen), 10 dkg lángolt kolbász, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomliszt

1. A szalonnát kis kockákra vagy csíkokra vágjuk, majd a zsírt hozáadva egy lábasban vagy bográcsban kisütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, tálalásig félretesszük. Zsírjában a megtisztított, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk.
2. Közben a húst kb. 2 centis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és annyi vizet öntünk alá, mintha pörköltet főznénk, tehát úgy 2 decinyit. Megsózzuk, kezdjünk 1 kiskanálnyival, a borssal, a zsályalevéllel és a kakukkfűvel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon (gyönge tűz fölött) kb. 50 perc alatt félpuhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótljuk.
3. A levest ráöntjük, a babérlevelet belerakjuk, nagy lángon (erős tűz fölött) fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított fölszeletelt gombát, a lehéjazott fölkarikázott kolbászt és lefödve kb. 45 percig, pontosabban a hús puhulásáig főzzük.
4. A tejfölben a lisztet simára keverjük. Egy keveset a forró léből hozzámerünk, így öntjük a készülő leveshez. Pár percig kevergetve forraljuk, ha kell utánaízesítjük. Tálaláskor rászórjuk a pirított szalonnakockákat.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 941 kcal