Vanília (Vanilla planifolia)

Vanília (Vanilla planifolia)
A kosborfélék családjába tartozik, az orchidea rokona. A növény kis magvakat tartalmazó, hosszú keskeny tokterméseit használjuk fűszerként. Ezeket éretlenül szedik le, majd hosszú és bonyolult feldolgozással, erjesztéssel teszik eltarthatóvá, szállíthatóvá; ezért ilyen drága. A vanília illatos aromájú, édeskés, zamatos ízű.
Őshazája Közép-Amerika, Mexikóban az azték indiánok már termesztették. Diaz, spanyol hódító jegyezte fel 1520-ban, hogy a Montezuma uralkodóinak felszolgált csokoládéitalt őrölt vaníliával ízesítették. Ám hiába hozták a növényt magukkal Európába, nem tudták meghonosítani. Csak az 1850-es években jöttek rá arra, hogy a növényt mesterségesen, kézzel hogyan lehet megtermékenyíteni, szaporítani. Így vált lehetővé a termesztése.
A mesterséges vaníliát 1874-ben állították elő. Ez az aroma kisebb értékű, ám olcsóbb a valódi fűszernél, ezért nagy százalékban ízesítenek vele. A vaníliát édessségek, pudingok, krémek, gyümölcslevesek ízesítésére használjuk leginkább.
Igazi zamatát akkor adja ki, ha lapjában, hosszában kettéhasítjuk és a belsejét kikaparjuk. Így kell főzni vele.