Budapest sajttorta, ahogy én készítem

Budapest sajttorta, ahogy én készítem
Hozzávalók
a tésztához (kis zserbógombócokhoz):
25 dkg darált dió, 25 dkg darált háztartási keksz, 25 dkg nem túl folyós sárgabaracklekvár, 12,5 dkg porcukor, 2 evőkanál rum, 20 dkg étcsokoládé, 0,5 dl olaj
a sajtkrémes réteghez:
8×125 gramm (1 kg) Philadelphia natúr krémsajt, 4 dl habtejszín, 2 dkg (20 gramm) zselatinpor, 20 dkg kristálycukor
a díszítéshez:
a golyók formálásánál megmaradt csokoládé, néhány evőkanál sárgabaracklekvár

1. A diót a keksszel, a lekvárral, a porcukorral és a rummal összedolgozzuk. A masszából megnedvesített kézzel kb. 2,5 dekás gombócokat formálunk.
2. Az étcsokoládét nem túl forró vízgőzön, az olajat is hozzáöntve fölolvasztjuk – az olaj azért kell bele, hogy amikor majd szeleteljük a tortát, a puha sajtos réteg után könnyen szeletelhessük a kis golyókat is, az egész egyben maradjon, ne akadjon el a kés egy kemény csokoládé bevonaton. A gombócokat egy kiskanál segítségével egyenként belemárjuk és tálcára rakjuk, hogy a csokoládé megdermedhessen.
3. A kis zserbógolyókat egy 24 centi belső átmérőjű tortakarikában szép körben lerakjuk.
4. A krémsajtot átkanalazzuk egy tálba. 1,5 deci tejszín a zselatinporral addig forralunk, míg a zselatin föl nem oldódik benne. A tűzről lehúzva a cukrot beleszórjuk, és addig keverjük, míg ez is föloldódik benne. A többi tejszínt kemény habbá verjük. A cukros zselatint a krémsajtba keverjük majd beleforgatjuk a tejszínhabot is.
5. Egyenletesen a zserbógolyókra simítjuk és letakarva hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Ez minimum 2-3 óra de még jobb, ha egy egész éjjel benne hagyjuk, mert így az íze is összeérik.
6. Forró vízbe mártott késsel, cikkekre vágva tálaljuk. A szeletek tetejét a zserbógolyók készítésénél megmaradt csokoládével és egy kevés kikevert baracklekvárral díszítjük.

Jó tanács
– Készíthetjük kis adagos formákban is: a pudingformákat folpackkal kibéleljük, a sajtkrémet belesimítjuk és a zserbógolyót a tetejére tesszük, a krémbe nyomjuk. Tálaláskor a formát egy tányérra borítjuk, a folpackot a kis sajttortáról lehúzzuk.

16 szelet
Elkészítési idő: 25 perc
Egy szelet: 486 kcal