Egészben sült szűzpecsenye barbecue mártással


Hozzávalók:
1 nagy szűzpecsenye (kb. 60 dkg), só, őrölt fekete bors, 2-3 evőkanál olaj
a barbecue mártáshoz:
2,5 dl házi ketchup, 1,25 dl víz, 1 evőkanál vöröshagymapor, 1,25 dl almaecet, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál Worchester szósz, 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskaná őrölt római kömény, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál csilimártás
a köretekhez:
16-20 szem friss kelbimbó (lehet fagyasztott is), só, csipetnyi szódabikarbóna

1. A szűzpecsenye tetején húzódó vékony fehér hártyát egy éles késsel levágjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük és egy serpenyőben, a megforrósított olajon hirtelen körös-körül megpirítjuk, azaz elősütjük, majd tepsibe fektetjük, zsírját ráöntjük.
2. Előmelegített sütőbe toljuk és a közepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 18 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe rózsaszín marad, de már nem véres.
3. Amíg a pecsenye sül, a mártáshoz valókat egy kisebb lásbasba rakjuk, kevergetve fölforraljuk, majd kis lángon, fedetlenül 15 percig főzzük.
4. A kelbimbót megtisztítjuk, azaz esetlegesen foltos külső leveleit lefejtjük. Torzsáját kereszt alakban bevágjuk, majd enyhén sózott, szódabikarbónás vízben — utóbbi segít megőrizni a kelbimbó üde zöld színét — kb. 10 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük.
5. Tálaláskor a szűzpecsenyét kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, tányérokra rakjuk, a barbecue mártással körülöntjük és mellérakjuk a kelbimbót is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 415 kcal